Annonse


Rasist-spill ryster USA

Fenomenet ble tatt opp i det amerikanske TV-programmet Tech Live natt til fredag. Der ble det beskrevet hvordan såkalte «Hvit Makt»-grupper i USA nå bruker dataspill i rekrutteringen blant ungdom.

Nylig lanserte den rasistiske organisasjonen National Alliance sitt første videospill med den talende tittelen «Ethnic Cleansing» («Etnisk rensing»).

«Øker rasebevissthet»

Organisasjonens leder William Pierce beskrev spillet slik i TV-programmet:

– Alle dataspill inneholder en eller annen form for kamp. De er ofte både voldelige og action-orienterte. «Etnisk rensing» er også slik. Men det er forskjellig fordi det prøver å heve rasebevisstheten hos spilleren.

Annonse


Svarte og jøder ofre

Spillet bruker er et førstepersons skytespill. Ofrene er jøder og afro-amerikanere. På ett av nivåene tar hovedprsonen t-banen til New Yorks jødiske distrikt for å ta livet av ortodokse jøder. Og når du har samlet nok poeng, får du en tur til Israel. Der er drapsmålet statsminister Ariel Sharon.

«Ethnic Cleansing» ble til alt overmål lansert på den svarte borgerrettsforkjemperen Martin Luther King Jr.s fødselsdag, som er nasjonal helligdag i USA.

Vekker avsky

Spillet har naturlig nok vakt harme og avsky i vide kretser i USA. Både jødiske organisasjoner og svarte borgerettsorganisasjoner er i harnisk, sammen med et unisont mediesamfunn.

– Vi vet hva som rører seg der ute, men vi trenger ikke å bli minnet på det på denne måten, uttalte den afro-amerikanske familiefaren Mark Turner under TV-programmet.

Spillet er programmert med Genesis3D, som baserer seg på åpen kildekode. Miljøet som sverger til denne plattformen tar sterkt avstand fra «Ethnic Cleansing», men føler at det er fint lite de kan gjøre for å stoppe det uhyrlige spillet.

Annonse