Morpheus logo

Annonse


Morpheus blir åpen kode

Morpheus logo

Frem til tirsdagens overraskende nedstengning av den populære fildelings-tjenesten, benyttet Morpheus seg av lisensiert teknologi fra Kazaa BV for å administrere brukernes delte filer.

Den nye versjonen, kalt Morpheus Preview Edition, benytter seg av Gnutella-nettverkets teknlogi. En teknologi som i motsetning til Kazaa BVs teknologi benytter seg av åpen kildekode, skriver CNet News.

-Vi er glade for å gå over til et produkt som er basert på åpen kildekode ved lanseringen av Morpheus Preview Edition, sier Steve Griffin i Musiccity Networks, selskapet som lager Morpheus.

Annonse


Maktskifte innen fildeling

Overgangen til Gnutella-nettverket medfører et maktskifte innen fildelingsmiljøet. Trioen Morpheus, Grokster og Kazaa Media Desktop har alle samarbeidet om å tilby filer over sitt felles nettverk basert på den lisensavhegige programvaren fra Kazaa BV.

Nå som Morpheus som den største av de tre går over på Gnutellas teknologi kan det bety at Kazaas nettverk vil miste flesteparten av sine brukere til fordel for Gnutella, noe som kan få alvorlige konsekvenser for Kazaa BVs videre drift. Det vil også bety at åpen kildekode løsninger for fildeling for første gang kan bli den ledende teknologien på Internett.

Angrep Morpheus

Griffin uttaler videre at nedstengingen av Morpehus på tirsdag skyldtes at den felles programvaren for nettverket ble byttet ut, uten at Morpheus hadde fått tilgang på den nye versjonen.

Dette anså Griffin for å være et angrep på hans tjeneste, og valgte derfor å skifte samarbeidspartner for Morpehus. Han sier angrepet er motivert av kontraktsmessige uoverensstemmelser mellom Morpheus og Kazaa, noe Kazaas ledelse hittil ikke har villet kommentere.

Samtidig kan man på Kazaa Media Desktops hjemmeside lese en annonse som anbefaler alle Morpheus-brukere til å «kommer over på deres side».

Annonse