Annonse


Dataspillet fyller 40 år!

Mars 1962. John Glenn var første menneske som gikk i bane rundt jorda. Berlinmuren ble bygget. Og studenter ved MIT (Massachusetts Institute Of Technology) i Boston, Massachusetts lagde verdens første dataspill.

Studentene var svært imponerte over universitetets nyeste anskaffelse; en datamaskin komplett med skjerm og alt. For å bevise for omverdenen hvor imponerende dette utstyret faktisk var, bestemte de seg for å lage et program som skulle simulere krigføring i det ytre rom. Vips, så var Spacewar født.

Geek.com forteller at spillet, eller «simulatoren», som opphavsmennene kalte det, inneholdt alt fra gravitsjonsfysikk til astronomisk korrekte stjernelandskap. Og alt dette ble vist på skjermen i nydelig monokrom kvalitet. I tillegg var det mulig å skyte på andre romskip, og spillet ble etter hvert så vanedannende for en del studenter at universitetet måtte begrense bruken av programmet til lunsj og etter skoletid.

Intetanende oppfinnere

Gjengen bak programmet visste ikke da at de hadde skapt et helt nytt medium, men føler til dags at de ikke har fått den anerkjennelse de fortjener. Ingen av dem driver i dag profesjonelt med spill, men alle jobber likevel innenfor forskjellige felter av dataindustrien.

Har du lyst til å spille Spacewar? En Java versjon av spillet ligger her:agents.www.media.mit.edu

Annonse