Annonse


SPILLTEST: Capitalism 2

Noensinne drømt om å starte fra bunnen med din første lille pølsebod, og ende opp som sjefen for et multimilliard-imperium av fabrikker, forhandlere, medieselskaper og skyhøye kontortårn?

Det er nettopp dette Capitalism 2 tilbyr – en særdeles detaljert, overbevisende, og krevende simulering av forretningsverden, hvor man virkelig får sjansen til å vise hva man er god for på alle nivåer i bedriftsstyringen.

På mange måter ligner Capitalism 2 på de fleste andre strategiske forretningsspill, men strekker det hele litt lengre, og pløyer ganske så mye dypere enn det meste vi har sett av «Etellerannet Tycoon» og «Sim Dilldall».

Big business

Det hele dreier seg i bunn og grunn om å tjene penger på å selge produkter, alt fra tobakk og alkohol til sportsklær, PDAer og datamaskiner (over 60 produkter totalt å velge mellom). De fleste ledd i produksjons, leverings- og markedsføringskjeden er dine til å utforske, påvirke, og kjøpe opp. Du har også muligheten til å gjøre gode penger på å aksjemarkedet, eller for eksempel spekulere i eiendom

Annonse


Det er fullstendig opp til deg hvilken rolle du vil spille, og hvorvidt du vil holde deg innen avgrensete forretningsfelt, spesialisere deg på for eksempel forskning og utvikling, spille på børsen, eller bli verdens beste leverandør av PC-utstyr. De mest ambisiøse tørster naturligvis etter mogul-status, og går for å eie alt og alle.

Læringskurven er bratt, og fra første stund er det en utfordring å prise sine produkter riktig, tolke markedets behov, velge de rette leverandører, og bruke penger på rett måte. Det blir gjerne mye pirkete detaljstyring, og det krever en god del tålmodighet for å komme i gang i begynnelsen, men etter hvert som bedriften vokser vil du heldigvis kunne ansette folk til å ta seg av de mest repetitive oppgavene for deg, mens du selv bestemmer hvor den enste skyskraperen skal plasseres, eller hvilket selskap du skal kjøpe opp i morgen.

Den beste måten å sikre en mest mulig gunstig forretningsmodell, er naturligvis å eie fleste mulig av leddene i produksjonsprosessen. Spiller du dine kort riktig, og vet å håndtere konkurransen fra de datastyrte konkurrentene (eller menneskelige motstandere over Internett), vil du kunne ekspandere industrien din å omfatte stadig flere og flere områder.

For de tålmodige

Med utdatert grafikk og noe manglende flyt i navigasjonssystemet, blant annet på grunn av mangel på tastatursnarveier, vil Capitalism 2 ikke nødvendigvis appellere til de store massene. Derimot er det mye langsiktig spilleglede å hente her for de med sansen for det tunge og tidkrevende.

Annonse