– 64-bit til folket!

64 bit? Er ikke det bare for workstations og supermaskiner?

Siden slutten av 80-tallet har stadig flere av de dataprogrammer vi «vanlige» PC-brukere benytter oss av vært 32-bits applikasjoner. 64-bits programmer er foreløpig forbeholdt de med ekstreme prosesseringsbehov og databaser på mangfoldige terabytes.

Men AMD tar likevel nå sikte på å tilrettelegge for 64-bit hos alle og enhver, fullstendig vitende om at det foreløpig ikke eksisterer 64-bits applikasjoner for konsumentmarkedet i det hele tatt.

Annonse

Hammer

AMD leverer i dag prosessorer til omlag 22 prosent av desktop-maskinene som selges i Europa (Apple ikke medregnet), og klarer å holde koken mot CPU-verdenes Goliat, Intel, ved å levere høyhastighets prosessorer til svært konkurransedyktige priser.

Mot utgangen av året skal selskapet lansere sin første 64-bits prosessor, med kodenavn «Hammer» (og avarter som Clawhammer og Sledgehammer).

Hammer vil være den naturlige arvtageren til Athlon XP, men skal også overta som AMDs flaggskip både innen server- og laptop-segmentene. AMD ønsker nemlig å plassere 64-bits prosessorer hos alle sine kunder, uansett om det er spillfantasten på gutterommet eller CAD-grafikeren i NASA.

– All vår fokus er på Hammer og 64 bit for alle segmenter, med første introduksjon på desktop mot slutten av året. Hammer skal erstatte alt på desktop, og etter hvert også laptop, sier nordisk markedssjef i AMD, Thomas Stenberg.

Evolusjon?

Den første Clawhammer blir altså lansert som vanlig desktop-prosessor senere i år, mens de første serverprosessorene (Clawhammer MP og Sledgehammer MP) skal på markedet i første kvartal 2003. Athlon MP, Athlon XP, og Duron vil være tilgjengelig i en overgangsfase, avhengig av markedets etterspørsel, men skal til syvende og siste fases helt ut.

Muligens blir det en utfordring for AMD å overbevise folk om at de bør kjøpe en teknologi de ikke vil ha bruk for i overskuelig fremtid, men snarere er det heller et spørsmål om «hvorfor ikke?» Hammer vil nemlig kjøre helt vanlige 32-bits applikasjoner betydelig raskere enn dagens Athlon XP- og Pentium 4-prosessorer, og følgelig være et naturlig valg for PC-brukere flest – enten 64-bit tas med i betraktningen eller ikke.

– Det er riktig at det ikke er noe behov for 64 bit på desktop enda. Men det spiller ingen rolle, fordi Clawhammer vil være betydelig raskere enn Athlon, selv på samme klokkefrekvens, sier Stenberg, mens han antyder at den første Hammer-brikken sannsynligvis vil bære suffikset 3400+.

AMDs lanseringsplan for 2002 og 2003
(Klikk på bildet for å forstørre det).

Intel skiller markedene

Ubekreftete rykter vil naturligvis ha det til at Intel selv sitter på en hemmelig x86 forbrukerprosessor utvidet til å håndtere 64-bit, altså en «Hammer-killer», men den offisielle linjen fra verdens største CPU-produsent spriker imidlertid betydelig fra AMDs visjon, og representerer et ganske så annet syn på 64-bits prosessering.

Med sin Itanium har Intel for lengst gjort sitt inntog på markedet for høykapasitets databehandling, men er langt mer nøktern og tilbakeholden enn AMD når det gjelder å spå markedsetterspørselen etter 64-bit prosessorer de kommende årene. Ifølge Intel vil godtfolk simpelthen ikke ha behov for 64-bit innen overskuelig fremtid, og selskapet velger derfor å holde desktop-CPUene 32-bits inntil videre.

– Ingen vanlig forbruker har behov for dette, ingen applikasjoner finnes på markedet, og vi ser ikke at dette vil forandre seg med det første, sier Tommy Rydendahl i Intel Danmark til ITavisen.no.

– Ugunstig kombinasjon

Intel vil ikke direkte kommenterer Hammer, men synes å anta den holdningen at en 64-bits implementering som den AMD benytter nødvendigvis måtte bety så mange tekniske kompromisser at det går på dramatisk bekostning av ytelsen.

– Du kan ikke levere overlegen ytelse på 32 bit, samtidig som du leverer cutting edge på 64 bit. Hvis du har en prosessor som hevder å gjøre begge deler, da har du inngått et kompromiss. Man kan simpelthen ikke ha et system som er utrolig godt på begge deler, sier Rydendahl.

Hva programvareutviklerne velger å satse på, vil naturligvis være ekstremt viktig for hvilken retning 64-bits databehandling vil ta. Microsofts 64-bits Windows XP, for eksempel, er skreddersydd for IA-64-arkitekturen som Itanium er bygget på, men lar seg ikke kjøre av Hammer.

I stedet for å basere seg på eksisterende og etablert x86 prosessor-arkitektur, slik AMD gjør, er Intels Itanium og McKinley-prosessorer nemlig mer radikale i sin design og trolig mer effektive i å håndtere 64-bits applikasjoner enn Hammer – noe som skjer på bekostning av bakoverkompabiliteten med dagens 32-bits programvare.

Riktignok kan Itanium kjøre helt vanlige Wintel-applikasjoner, men ikke på langt nær like effektivt som det vi bør kunne vente oss av Hammer. Dette tar ikke Intel så tungt.

– Man ønsker ikke å ha bakoverkompabilitet. Det å lave et 64-bits program er en så mye, mye større og dyrere oppgave enn å lage 32-bits applikasjoner, at det dreier seg om et helt nytt marked, sier Rydendahl til ITavisen.no.

Intel vil i stedet fortsette å levere Pentium 4 til desktop og laptop-markedet de neste årene. Allerede i november i år skal klokkefrekvensen opp i 3 GHz, og frem mot 9 GHz innen 2005.

Historisk lekse?

Da Intel introduserte sin 386 prosessorserie i 1985, møtte de mange av de samme argumentene som nå blir rettet mot Hammer. Spranget fra 286 til 386 representerte spranget fra 16-bit til 32-bit, og selv om det riktignok tok noen år før 16-bits applikasjoner ble faset ut av markedet, var det fremdeles ikke mangel på skeptikere som ropte nettopp at «ingen vil ha behov for 32-bit på PC».

Dette er naturligvis en analogi AMD klamrer seg til, men Intel – som burde ha en viss forutsetning for å uttale seg om nettopp dette – mener dette blir en sammenligningen som ikke har mye for seg i dag.

– Alle sa til Intel at det ikke var behov for 32-bits prosessering på den tiden, men Intel insisterte at det var det. Men slik er ikke situasjonen nå. Databehandlig på back-office er det eneste stedet hvor 64 bit er interessant i dag, og i hvert fall de neste 2-3 årene, sier Rydendahl.

For viderekomne

AMDs egen presentasjon av Hammer finner du HER, mens du kan lese mer om Itanium HER.

Ellers anbefaler vi de som er interesserte i en teknisk sammeligning av både Hammer, Itanium/McKinley, og andre 64-bits prosessorer (ja, Intel og AMD er begge nykommere på dette markedet) å ta en titt på EXTREME TECHs glimrende gjennomgang.

Annonse
Annonse