Vi tester nye iMac

Apple har lansert en datamaskin som rent fysisk skiller seg betydelig fra de fleste ande modeller på markedet. I stedet for å forvise alle komponentene til en eller annen svær kasse som helst bør skyves langt under skrivebordet, er rubbel og bit av harddisk, hovedkort, og CD-drev på mirakuløst vist presset inn i halvkula som flatskjermen hviler på.

Hvor pent og vellykket dette designet egentlig er, forblir naturligvis et spørsmål om smak og behag. Men uansett er det ikke til å komme bort fra at iMac nå definitivt tar opp mye mindre skrivebordsplas enn noe annet fullblods desktop-system på markedet. Halvkula, også kjent som lampefoten, er ikke plagsomt mer plasskrevende enn vanlige flatskjermføtter…og da er det simpelthen bare et spørsmål om hvor du skal sette tastatur, mus og de lekre høyttalerne.

En detalj som likevel slår en, er at – til tross for hvordan nye iMac presenteres som det ytterste innen design – Apple ikke har valgt å satse på trådløst periferiutstyr. Riktignok gikk det som en drøm å plugge en enkel strømkabel og nettverkskabel inn i maskinen, starte opp, og være oppe og gå fra først sekund med nye iMac, men illusjonen om å være cutting edge brister liksom litt når man ikke engang blir servert trådløst tastatur og mus.

Annonse

Ikke overpriset

Nye iMac kommer i tre modeller, den billigste med 128 MB minne og CD-brenner til 15 500, den dyreste med DVD-brenner til 21 000, og en mellomversjon med kombinert CD-brenner og DVD-spiller til 17 500.

Et par kjappe priskalkyler, med dagens skyhøye minnepriser og langt fra billige flatskjermer, gjør nye iMac til en konkurransedyktig aktør. Bare DVD-brenner og flatskjerm alene kan lett skyte prislappen opp i godt over 10 000 kroner for en datamaskin i disse dager, og da blir sannlig ikke 21 000 så alt for galt for det ypperste innen iMac.

Men selv om prisen er fullstendig sammenlignbare med tilsvarende produkter i PC/Windows-verdenen, så er det store aberet med iMac, naturligvis, at du ender opp med en datamaskin som simpelthen ikke er oppgraderbar.

Trenger man mer?

Jo, riktignok kan du åpne opp undersiden og sette inn et par ekstra minnebrikker (max 1 GB), men merk at det fremdeles er snakk om vanlig SDRAM, som mange nok vil stemple som gråhåret og snart utdatert i disse DDR- og RDRAM-dager.

Med sin 800 MHz PowerPC G4-prosessor (700 MHZ i de to billigere versjonene) er maskinen fullstendig i stand til å kjøre OS X i all sin prakt, og du vil nok heller gå tom for harddiskplass før du merker at maskinen går plagsomt tregt – 60GB lagring høres kanskje mye ut, men når du virkelig begynner å bruke maskinen som din «digitale hub», vil du nok bli overrasket over hvor fort gigabytene flyr avgårde til musikk, video-opptak, fotoalbum, programmer, spillefilmer, og annet skrot. Heldigvis er iMac utstyrt med to Firewire-porter, så du lett kan knytte deg til eksterne (men dyre) lagringsmedia.

GeForce 2 MX med 32 MB minne er vel greit nok så lenge man ikke vil kjøre spill, et område Mac ikke briljerer på uansett (først og fremst fordi spillene kommer sent eller aldri), men det er fullstendig mulig å se for seg applikasjoner hvor et bedre skjermkort hadde vært ønskelig. Løsningen da, selvfølgelig, er å hoppe over på PowerMac.

15″-skjermen innbyder heller ikke til noen store grafiske utskeielser, med en oppløsning begrenset oppad til 1024 x 768, men så har man da vel heller ikke grafikere og andre profesjonelle som krever topp oppløsning og fargegjengivelse i målgruppen for iMac. Men mange kunne nok ha ønsket seg en 17″-utgave.

Kjekk å ha…

Skal man oppsummere inntrykket av nye iMac, må det bli overordnet positivt – med reservasjoner. Den er stilren, lett å bruke, og har med OS X definitivt sin umiddelbare styrke i lett tilgjengelig video-, foto- og lydbehandling. DVD-brenneren i den dyreste utgaven av maskinen, i kombinasjon med Apples iDVD programvare, gir deg et glimrende produksjonsapparat for imponerende familie- og feriefilmer. Nye iMac blir sannsynligvis ikke noen fulltreffer på gutterommet, men fullstendig god nok for ryddige arbeidsrom i «møblerte hjem».

Men selv om du altså sitter igjen med en fullstendig grei og anvendelig datamaskin, er det jo grunn til å lure på hvor lenge den holder koken før du må kjøpe ny.

iMac burde være tilgjengelig hos Apple-forhandleren ved utgangen av februar.

Liten og ryddig er den i hvert fall.

Annonse
Annonse