Annonse


Hvor bra er PC-en din?

Det finnes en mengde programmer som på forskjellige måter er konstruert for å sette tall på hvor rask, eller på andre måter hvor effektiv eller funksjonell PC-oppsettet ditt er. En del av disse programmene koster flere tusen kroner (inkludert enkelte av programmene ITavisen.no bruker til å måle maskinvareytelse med), mens andre er heldigvis helt gratis.

Noen av de følgende programmene gjør målinger rent syntetisk, ved å utsette prosessoren eller andre komponenter for rene instrukser, mens andre inneholder rett og slett kildekode som skal simulere og måle hvordan maskinen oppfører seg i forhold til «vanlige» programmer og spill.

Her følger et lite knippe av såkalte «benchmark»-programmer du kan kjøre, og som vi selv benytter oss av med jevne mellomrom. Det finnes mange flere, men her har du i det minste et sted å begynne:

  • 3DMark 2001 er et av de mest brukte programmene for å måle ytelsen når det gjelder 3D-grafikk, og antyder først og fremst hvor bra skjermkort du har, selv om andre maskinvarekomponenter også vil spille inn. 3DMark 2001 benytter blant annet den samme grafikkmotoren som man finner i dataspillet Max Payne.

  • 3D Winbench minner litt om 3DMark, og går direkte på skjermkortets ytelse i samsvar med det øvrige maskinoppsettet.

    Annonse
  • Video 2000gir deg en analyse av bildekvaliteten og den kvalitative grafiske ytelsen til maskinen.

  • GLExcess sjekker hvor bra PC-en din håndterer grafikk-teknologien OpenGL. Husk å les bruksanvisningen først på denne!

  • SiSoftware Sandra gir informasjon om alle tenkelige aspekter ved datamaskinen din, og er i stand til å måle ytelsen til prosessoren, hovedkort, disker, og minne.

  • WinBench måler PC-ens grafikk-, disk, og video-kapasitet.

  • Audio Winbench, som du kanskje skjønner, er laget for å teste lydkort ditt, spesielt med hensyn til CPU-belastning, drivere, kanaler, samt høyttalere.

  • Processor Mark 3.0 kjører en rekke regneoperasjoner på prosessoren din. .

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse