Rippe streaming

Annonse


– Legg all musikken på nett

Rippe streamingVed gårsdagens Last Thursday-arrangement kunne representanter for plateselskap, TONO, artister med og uten platekontrakt, teleselskap, og produktutviklere på nett presentere og debattere sine tanker og planer rundt nettmusikk for en sal full av interesserte brukere, bransjefolk, og piratkopister.

Som uavhengig artist uten tilknytning til plateselskapene, kunne Terje Kleven i bandet Spoonfool starte med å understreke hvilket spennende medium nettet var for å nå ut til sine fans og lyttere.

– For oss ser vi på nettet som en enestående distribusjonskanal, som lar oss få spredd musikken vår for hele verden. Napster-problematikken eksisterer ikke for vårt vedkommende, sa Kleiven.

Men så skal jo også platebransjen gjerne ha mange fingre med i spillet, også på nett, ikke bare for å bekjempe piratkopiering, men også for å drive butikk.

Annonse
– De som sitter med leveringssystemet har et fortrinn. Det er ikke tvil om at det er betalingsvilje for musikk på nett, så lenge det blir gjort tilgjengelig for kundene. Folk er jo villige til å betale 20 kroner for en ringetone. Det er jo helt absurd, sa Inger Elise Mey i TONO, organisasjonen som forvalter og ivaretar artistene og komponistenes opphavsrettigheter.

-Streaming for alle penga!

David Gjester fra Telenor dTrax beskrev ei framtid hvor plateselskapene lagret absolutt all musikken på sine egne servere, og leverte låter over nett, «on demand» til kundenes biler, mobiltelefoner, PC-er, eller stereoanlegg. Ønsket om å eie CD-plater, eller til og med musikkfiler, var noe som ville dø ut med dagens foreldregenerasjon, mente han, og representerte først og fremst et arkiveringsproblem.

Denne framtidsvisjonen ble i stor grad imøtekommet med åpne armer av Steen Brodtkorb, ansvarlig for nye medier i Warner Music, som regnet slaget om nedlasting som tapt allerede. Warner ser både seg og sine musikk-kjøpende kunder best tjent med at plateselskapene selger «avspillinger» enkeltvis hver gang noen ønsket å høre et musikkstykke.

– Glem Napster, glem fildeling, glem nedlasting. Dette er gårsdagens problem. Vi må bare skjønne at fremtiden vår er streaming. Dette er de store markedskreftene enige om, inkludert Nokia, AOL Time Warner, og Deutsche Telekom, sa Brodtkorb.

– TONO og teleselskaper for griske

Samtidig kritiserte Brodtkorb både TONO og teleselskapene for å bremse utviklingen ved å være «grønnøyde og griske», først og fremst ved å presse prisene så til de grader i været at nettmusikk blir usalgbart.

– Vi er klare for å selge streaming nå, men møter veggen hos TONO og teleselskapene Vi har vært i forhandlinger tre ganger om musikk på nettet, men hver gang har TONOS vederlagskrav og teleselskapenes priser vært for høye. TONO skal ha 48 øre av en stream, som tilsvarer 12 prosent, og dette gjør at stream blir dyrt. Vi må ikke være griske Ved å stille slike krav legger de bare til rette for pirater, sa Brodtkorb.

Debatten touchet også innpå områder som brukernes rettigheter, hvorvidt disse ble ivaretatt hvis det eneste de fikk tilgang til var streaming musikk, og hvorvidt man faktisk har lov til å laste ned MP3-filer til privat bruk (det har man, men ikke til å distribuere disse filene etterpå).

Egil Hegerberg, kveldens kåsør og underholder på Last Thursday.

Gullkorn fra Egil

Det hele ble likevel treffende oppsummert på humoristisk vis av Egil Hegerberg (Bare Egil Band, Gartnerlosjen, Black Debath) allerede i innledningen, før debatten hadde begynt:

– Internett er fullt av muligheter, men først må både brukerne og teknologien modnes betraktelig. Innen år 2000 vil veldig mye ha skjedd på dette området…

(…hvorpå Egil tok gitaren fatt og fremførte en av sine nye låter, for å minne oss på at datamaskinen fremdeles ikke dekket alle våre behov. Omkvedet lød «ikke piss i din PC».)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse