Annonse


PS2-TEST: Rez

Rez skiller seg definitivt ut fra alt annet du får kjøpt til PS2 i dag. Det aller meste av grafikken i spillet, med unntak av enkelte fiender og alle de lekre partikkel-effektene, er generert i wireframe 3D – noe som i utgangspunktet kanskje høres arkaisk ut, men som faktisk bidrar til å skape helt unike og merkelig vakre hitech-landskap mens vi blir tatt med på en reise inn i det som skal forestille etenormt datasystem.

Man flyter gjennom rommet, og skyter på alt som måtte dukke opp av fiendtlige romskip og virtuelle elektroniske skapninger. Det eneste målet er å kjempe seg videre til neste nivå, uten verken å løse gåter, snakke med folk, eller samle på gjenstander. En slik nøktern beskrivelse vil få et hvilket som helst dataspill til å høres foruroligende banalt ut, men vit at bak den tilsynelatende enkle fremtoningen til Rez skjuler det seg et eksperimentelt praktverk av et spill, full av teknologisk estetikk og salig, drømmeaktig spillekstase.

Du må bare lære deg å flyte med musikken…

Cybertrance

Rez er nemlig mer som en interaktiv musikkvideo eller et audiovisuelt showcase, å regne enn et dataspill i ordets tradisjonelle forstand. Det er nemlig ikke utfordringen ved å plaffe ned alt som ser ut som det rører på seg som er drivkraften, men snarere å trekke spilleren inn i en sterkte rytmisk og pulserende manifestasjon av Cyberspace.

Annonse


Alt som foregår i Rez følger nemlig strenge rytmiske og musikalske mønster, og på fascinerende vis blir hvert skudd du løsner, og hver fiende du skyter ned del i et større og stadig eskalerende stykke trance-musikk.

Det hele starter enkelt med en nøktern trommeloop, men etter hvert som du trekkes dypere inn øker også tempoet og kompleksiteten i musikken, først med enkle innføringer av flere hihats og melodiøse «stabs», og deretter med mer drivende basstromme som etter hvert også vil manifestere seg som vibrasjoner i håndkontrolleren.

Resultatet er en trance-trip som kan oppleves som merkelig befriende og avslappende, all skyting til tross.

Nye takter

Kanskje i større grad enn med andre PS2-spill vil du her få dramatisk bedre utbytte av spillopplevelsen hvis du er så heldig å være utstyrt med et fett hjemmekino-anlegg med mye lyd og stor skjermflate.

Det er egentlig vanskelig å komme med en fullgod beskrivelse av Rez, som definitivt er et spill du må prøve for å forstå. Spillet vil neppe falle i smak hos alle, og kan lett bli avfeid som et tøvete virvar av lys, farger, og dårlig techno, men vi nøler likevel ikke med å anbefale dette til alle som er åpne for en litt alternativ opplevelse foran kopekassa.