Annonse


Digitalradio til 1300 kroner

Hittil har såkalte DAB-radioer (Digital Audio Broadcasting) kostet et sted mellom 8000 og 10 000 kroner, stort sett til bruk i bil. I England har du kunnet få stuemodeller ned mot 3-400 kroner, men disse har ikke vært å se i norske butikker.

Både i England, i Norge og store deler av nord-Europa er DAB-nettet allerede bygget ut i og rundt de største byene og langs hovedfartsårer.

I Norge er både NRK og P4 startet med regulære sendinger 1. februar 1999. I tillegg til sine tre ordinære kanaler sender også NRKs nisjekanaler som Alltid Klassisk og NRK Nyheter på DAB-nettet. Etter hvert vil flere private aktører komme til, men det er foreløpig uklart hva slags kanaler dette blir.

Fordeler

DAB har store tekniske fordeler framfor FM-radioen, som nå har vært med oss i nærmere 40 år. Det er et komprimert format på linje med MP3, så full CD-kvalitet kan vi ikke snakke om. Susen og sprakingen er imidlertid borte – du har enten topp lyd eller stillhet.

Annonse
Kanalen du hører på sender på samme frekvens over hele landet, så i bilen trenger du ikke lenger skru eller trykke på søkeren mens du kjører.

I tillegg er det muligheter for en lang rekke tilleggstjenester som minner om en utvidet utgave av dagens RDS (Radio Data System). Blant annet kan du fritt komponere din egen musikkmeny, uavhengig av kanal.

For høy pris

På tross av alle disse fordelene har den høye prisen på de få mottakerne som har kommet satt en effektig stopper for utbredelsen.

Nå ser det ut til å løsne. Den britiske produsenten Goodmans sier til det britiske bladet What HiFi at de i løpet av året vil komme med mottakere til under 100 pund – det vil si i underkant av 1300 norske kroner.

Goodmans har seks nye DAB-produkter på gang: En stueradio til å koble til stereoanlegget, en kombinert CD og radio, en kombinert DVD-spiller og radio, samt flere bilradiovarianter.

Billigere med ny chip

Grunnen til at Goodmans klarer å komme så mye lenger ned i pris enn andre aktører på markedet har klart hittil, er en ny type brikke kalt Meta DBX-1. Denne bruker betydelig mindre strøm enn tidligere typer, og er langt billigere å produsere.

Prisen er foreløpig ukjent på det nye DAB-kortet til billigprodusenten Terratec.

Mange venter på DAB-radio som kan installeres i PCen. Et slikt kort er allerede produsert av Bosch i Tyskland, med en høy prislapp på 6-7000 kroner. I tillegg produserer Psion sin Wavefinder, en ekstern radio med USB-tilkobling som nå har gått ned fra 4000 til beskjedne 1100 kroner.

Om kort tid kommer billigprodusenten Terratec med et PCI-kort som i tillegg også streamer til MP3.

Prisen på dette kortet er ennå ikke kjent.

Her finner du mer opplysninger om DAB:

Worlddab.org
NRKs DAB-sider

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse