Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Laptop på 2,2 GHz

Intel lanserer ikke sin Pentium 4 Mobile bærbare før tidligst i mars, men allerede nå har PC-produsenter snekret sammen bærbare P4-maskiner, ved å bruke vanlige desktop-prosessorer.

Ved å bruke standard «Northwood» Pentium 4-prosessorer beregnet for stasjonære maskiner, har enkelte PC-produsenter begynte å selge laptoper med hastigheter opp til 2,2 GHz. Dette gjelder en rekke asiatiske produsenter, og det skal også nå være mulig å få kjøpt slike laptoper i Norge.

Men analytikere advarer om at slike bærbare PC kan være mer utsatt for ytelses-problemer og maskinvaresvikt, simpelthen fordi de ikke benytter seg av prosessorer beregnet for laptop-maskiner, skriver ZDNet News.

Intel forbyr ikke forhandlere å bruke desktop-prosessorer i sine bærbare, men advarer kjøpere om de potensielle farene ved slike produkter. Intel gir heller ikke garanti eller support når dette blir gjort, siden brikkene – til tross for at 0,13 mikrons produksjonsteknikk har gjort CPU-ene mindre – er beregnet for helt andre bruksområder og lett kan få laptoper til å overhetes.

Mobile P4 til våren

Intel lanserer ikke offisielt Pentium 4 Mobile før tidligst i mars. Etter det ITavisen.no erfarer vil P4 Mobile-prosessorene først lanseres i klokkefrekvensene 1,6 og 1,7 GHz, og vil trolig nå 2 GHz i løpet av året.

Pentium 4 Mobile vil bli noe dyrere enn vanlig P4 for desktop, men Mobile vil inneholde egne funksjoner for å regulerer prosessorhastigheten etter strømnivået, og «Deeper Sleep», som bevarer batterikapasiteten bedre.

Nye ultraportable

Denne uken lanserte Intel også nye Pentium III og Celeron prosessorer bygd på 0,13 mikronteknologi, som vil gi ny kraft til supertynne bærbare (se full beskrivelse og prisliste på intel.com.