Burn, baby burn CD

Annonse


Vil lage brennere som tar alt

Burn, baby burn CDBMG, som er verdens nest største plateselskap, har sluppet to kopisikrede CD-plater – Westlifes «World of Our Own» og Natalia Imbruglias «White Lilies Island».

Begge er beskyttet med Cactus Data Shield, som gjør dem umulige å spille i svært mange CD-ROM og DVD-ROM stasjoner. Om du skulle greie å spille den i PCen, så vil du uansett gå glipp av låt nummer 1 når du brenner.

Krever advarsel

Philips, som fortsatt har rettighetene til CD-systemet sammen med Sony, har tidligere sagt at de kopisikrede platene ikke kan kalles CD. Dette fordi de ikke holder seg til den såkalte Red Book-standarden, som alle CD-produsenter er forpliktet til å følge.

Hittil har ledelsen i det mektige selskapet begrenset seg til å kreve at platene blir utstyrt med advarsel om at ikke alle spillere kan takle dem. Alternativt at BMG og andre plateselskaper sender både kopisikrede og åpne versjoner ut på markedet, slik at forbrukerne selv kan velge (!).

Annonse
Tar fram storslegga

Utspillet har så langt ikke gjort inntrykk verken på BMG eller resten av musikkindustrien. De fortsetter ufortrødent videre med sine planer om å beskytte alle sine utgivelser mot alle former for kopiering – faktisk også analog.

Philips har derfor funnet det nødvendig å dra fram storslegga. Resultatet kan bli platebransjens største hodepine siden kassettopptakeren kom på markedet på 1960-tallet.

Selskapet har nå offisielt bestemt seg for at uansett hva platebransjen måtte finne på, vil de følge opp med brennere som kommer rundt enhver kopisikring. De vil sette inn store ressurser innen forskning og utvikling for å sikre at kundene får brennere som kan kopiere alle typer disker.

Det gjelder etter alt å dømme også DVD-brennere. Dermed kan også filmbransjen få et problem. Og ikke minst Økokrim, som reiser sak mot en enkelt norsk tenåring – Jon Lech Johansen. Han har gjort nøyaktig det samme på gutterommet som en av verdens største elektronikkprodusenter nå sier de vil gjøre i laboratoriet.

Platenes feil

Gerry Wirtz, som leder Philips-avdelingen som passer på at CD-standarden blir fulgt, sier klart at så langt det er teknisk mulig, vil framtidige Philips-brennere kunne takle kopisikringssystemene.

Han er ikke redd for å komme i konflikt verken med amerikansk eller europeisk lovgivning, som nå faktisk talt forbyr alle forsøk på å knekke systemer som er laget for å hindre kopiering – teknisk som fysisk.

-Kopisikring berører verken opptakere eller andre kopieringsapparater. Dermed faller de ikke under begrepet kopibeskyttelse i henhold til amerikansk eller europeisk lov, sier Wirtz til News.com.

Med andre ord er Philips’ argumentasjon like enkel som den er genial: Det er platene det er noe galt med, ikke brennerne. De vil rett og slett lage brennere som kan takle det de mener er feilvare.

Økokrim får problem

Philips er likevel forberedt på at verken platebransjen eller filmbransjen vil godta denne argumentasjonen. Derfor står de klare med en hel bataljon advokater for å møte underholdningsindustrien i retten.

Hollywood og musikkmogulene er helt klart i ferd med å få langt farligere motstander Jon Johansen. Og skulle Johansen bli dømt i en norsk rett, mens Philips kan le seg fillete hele veien til banken med kommersiell utnyttelse av hans arbeid, har norske myndigheter et etisk-juridisk problem av dimensjoner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse