Annonse


Innebygd antenne stråler mest

Instituttet har i samarbeid med det velrenommerte laboratoriet Kamp-Lintfort i Tyskland testet 23 telefoner. Testene ble utført forrige vinter, og har dermed ikke med seg telefoner som ble lansert i fjor vår og framover.

Klar konklusjon

Likevel er konklusjonen klar. Telefoner med antennen utenpå sender ut svakere elektronmagnetiske bølger enn telefoner med innebygd antenne. Dette trolig fordi man med innebygd antenne må kompensere for innkapslingen for å oppnå samme følsomhet i forhold til basestasjonen.

Det tyske laboratoriet har målt såkalte SAR-verdier. Dette viser hvor mye elektromagnetisk energi absorberes i menneskekroppen målt i watt pr. kilo.

Ericsson vinner

I tillegg har de målt den frittstående verdien av strålingen fra hver enkelt telefon. Dette viser hvilke telefoner som har best utsignal, men sier ingen ting om følsomheten.

Annonse
På 900 MHz-båndet var Ericssons nå utgåtte modeller T28 og R320 best i test, som henholdsvis nummer en og to. På tredjeplass kom Samsungs modell SGH-A100. Deretter Ericssons R310, A1018 og T20.

På 1800 MHz-båndet er bildet helt annerledes. Her kom Nokia 3210 klart best ut, med Motorola V3688 og Siemens M35 på annen og tredjeplass.

Ikke bevis

Undersøkelsen viser hvor mye elektromagnetisk energi telefonene sender ut, samt hvor mye som blir igjen når denne energien er sendt gjennom en simulert hjernebark. Men den sier ikke noe om hvor mye «stråling» telefonene faktisk sender til hjernen. Her er det snakk om en rekke faktorer, blant annet antennens plassering i forhold til hodet.

Det er heller ikke bevist om slik «stråling» er helsefarlig.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse