DVD-RW

Annonse


Priskrakk på DVD-brennere

DVD-RWDet mener i hvert fall de store produsentene Philips, Pioneer, HP, Dell og Sony – som alle er med i det såkalte DVD+RW-konsortiet.

De nye prisene ble kjent på CES-messen i Las Vegas i går. Her ble det også klart at prisene på tomme disker om kort tid vil halveres. Mens en tom, ikke overskrivbar disk nå koster over hundrelappen, vil en i løpet av året falle til om lag en femtilapp.

Dette opplyser en av de største produsentene av tomgods, Taiwan-firmaet RiTek.

Prisene gjelder plater i formatet DVD-R.

Annonse
Mindre forvirring

Mens det tidligere var et utall standarder å forholde seg til, er bildet nå litt mindre komplisert. Grovt sett står vi igjen med tre standarder: Gode, gamle DVD-RAM er med fremdeles, som et trent PC-format. Så har vi DVD-RW og DVD+RW, som figurerer både på PC og i stuebrennere koblet til TVen.

Hvem av disse formatene som vinner, er ikke lenger like interessant. DVD-RW og DVD+RW er begge kompatible med de fleste noenlunde nye DVD-spillere. Det er delvis DVD-RAM også, dersom man drister seg til å ta ut disken fra plastkassetten den er innkapslet i.

Forskjellen er nå stort sett at mens DVD-RAM og DVD-RW oppfører seg som en harddisk, er DVD+RW et lineært format som egner seg bedre til å lagre film enn andre typer data.

DVD+R kommer

DVD+RW og DVD-RW har to forskjellige ikke-overskrivbare format – DVD-R og det kommende DVD+R. Du kan ikke skrive på en DVD+R plate med en DVD-R brenner – og omvendt. Men DVD+RW brennerne kan lese DVD-R plater.

Tomme DVD+R plater vil i følge produsenten Philips bare bli litt billigere enn DVD+RW plater. I tillegg kreves det en modifikasjon av eksisterende brennere for å kunne bruke dem.

«R» framfor «RW»

Ikke-overskrivbare DVD-plater vil trolig bli det mest interessante for folk flest, akkurat som med CD-R. Etter at ikke-overskrivbare tomme CD’er kom ned i femmeren pr. disk, er det jo veldig få som gidder å bruke det overskrivbare formatet CD-RW. En tilsvarende utvikling kan ventes med DVD.

Mens salget hittil har vært beskjedent på grunn av høye priser og standardforvirring, kan vi trolig vente et gjennombrudd for salget av DVD-brennere i året som kommer. Startskuddet gikk med at den nye iMacen blir levert med DVD-brenner innebygd (toppmodellen til drøye 20 000 kroner). Og det samme skjer med stadig flere PC-modeller i den øvre enden av prissskalaen.

Vil du installere en brenner selv, koster den nå minimum 5000 kroner, mens det vanlige er rundt 7-8000 kroner.

6-4000 i Norge

Det er alltid farlig å sammenligne Norge med USA, men vi vil tippe at standardpris på en DVD-brenner i Norge vil ligge på rundt 4000 til sommeren, mens du vil få enkelte spesialtilbud på rundt 3000 kroner. Når neste år kommer, vil du trolig kunne slå av en tusenlapp på begge prisene.

Selv om DVD-brennerne har vært på markedet en stund, har de ennå ikke fått æren av å være egen kategori i nettbutikkene. De står fremdeles under «CD-brennere». Dette vil trolig endre seg raskt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse