Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens snodigste PC

Er det en lampe? Er det et barberspeil? Er det en hårtørrer? Nei, det er den nye iMac’en!

iMac anno 2002
En entusiastisk Steve Jobs holdt i går kveld norsk tid på i nesten to timer da han presenterte de nye Apple-produktene under Macworld Expo-messen i San Francisco. I forkant gikk spekulasjonene i retning av både en ny Power Mac-serie med G5-prosessor, og en ny PDA. Disse lar stadig vente på seg.

Fra 15 000 til 21 000 kroner

Den vi alle ventet på var nye iMac – og den kom. Maskinen med det originale designet vil leveres i tre varianter.

De nye iMac-serien har et nyskapende design.

Den kraftigste, leveringsklar i Norge i midten av februar, vil leveres med en 800 MHz G4-prosessor, 256 MB minne, 60 GB harddisk og Superdrive. Med mulighet for brenning av både DVD og CD, samt et temmelig unikt design, vil svorne Mac-tilhengere trolig mene at den er vel verdt de 21 000 kronene Apple vil ha for toppmodellen.

De andre variantene vil begge ha 700 MHz prosessorer – og henholdsvis 128 og 256 MB minne. Den rimeligste har CD-RW, den nest dyreste har DVD/CD-RW. Prisene her vil være 15 500 kroner for den billigste, og 17 500 kroner for iMac-en i «midten.» De to dyreste vil være i Norge i begynneslen av mars, den billigste mot slutten av mars.

Uten enorme spesifikasjoner å vise til er den nye iMac-serien likevel interessant. Den 15» skjermen kan vris og vendes på i alle retninger, og designet gjør den til en maskin som mødre vil være glade for å ha i stua. Alle tre varianter leveres med nVidia GeForce2 MX grafikkort med 32 MB minne.

– Dette tror jeg vil bli den offisielle døden til CRT-skjermen, sa Steve Jobs i sin presentasjon av iMac-serien.

Tidkrevende design

– Vi har jobbet med designet i to år, men jeg er overbevist om at dere vil synes det var verdt ventetiden, ivret Jobs.

Den nye iBook-serien kom litt i skyggen.

Litt i skyggen av iMac kom den nye iBook-serien. Med G3-prosessorer på 500 og 600 MHz, fra 15 til 20 GB harddisk og valgfrie 128 eller 256 MB minne, starter prisene på ca 12.000 kroner. I tillegg har maskinen fått 14 tommers skjerm.

iPhoto lansert i dag

Jobs brukte lang tid på å demonstrere sitt siste program – iPhoto. Redigeringsprogrammet for stillbilder gjør det lett for eiere av digitale kameraer å overføre og systematisere bildene sine.

I tillegg til funksjoner vi bør kunne vente oss av et redigeringsprogram, har Apple lagt til en fiffig detalj hvor man kan bestille bildene sine i bokform – fullstendig intergrert i iPhoto. Bøkene koster i USA litt i underkant av 300 kroner, og skal leveres i postkassa innen en uke etter bestilling.

Mye ny software

Apple lovte mye ny software til Mac OS X 10 i år. Flere spilltitler vil lanseres første halvdel av året, og Adobe lover samtlige av sine programmer tilgjengelige for Macintosh i løpet av året.