Windows XP startknapp

Annonse


XP-hull lite problem

Windows XP startknapp– Du kunne like gjerne invitert hackeren inn og bedt ham ta plass ved tastaturet, sier en sikkerhetsekspert om det nyoppdagete hullet i Windows XP.

Han har sikkert rett. Men i virkeligheten er det ytterst få som vil få dette problemet.

Må installeres

Bare enkelte såkalte OEM-versjoner – eksemplarer som er forhåndsinstallert på en ferdig PC – inneholder Universal Plug And Play-funksjonen. I de versjonene av Windows XP vi har vært borte i, må UPnP installeres fra CD i etterkant.

Microsoft har brukt UpnP in sine operativsystemer fra Windows 98 og framover, men ikke i NT og 2000. Funskjonen er ment å gjøre livet lettere for nettverskadministratorer og driftspersonell, mjen brukes i praksis lite.

Annonse
I Windows 98, 98 SE og ME er denne funksjonen skrudd av som standardverdi. I XP er det omvendt. «På» er standardinnstillingen – skru av må du gjøre selv. Som sagt forutsatt at du har den installert på systemet ditt.

Kabelkunder utsatt

For hjemmebrukeren med bredbånd kan en åpen UPnP bety at hvem som helst kan ta kontroll over PC’en. Særlig de som er tilknyttet kabelnett av typen UPC og Avidi er utsatt. Disse deler ressurser med et stort antall mennesker, og forbindelsen kan på mange måter sammenlignes med det du finner bak brannmuren i et lokalnett.

Om noen av dem du deler båndbredde med er bøllete eller nysgjerrige, kan de lett komme inn og snoke i dine saker eller lage vanskeligheter av ymse slag.

XP-muren ikke nok

Hittil er det ikke rapportert om at hackere har utnyttet hullet. Men nå som det er kjent, varer det trolig ikke lenge før verktøy som kan utnytte det blir lagt ut på nettet.

Brannmuren i Windows XP skjermer bare delvis mot uhumskheter.

Ta en sjekk

Om du har kryss i bokssen for Universal Plug and Play, bør du snarest laste ned en plasterlapp.

Det første du bør sjekke er om du har UPnP. I den engelskpråklige versjonen går du til Control Panel, Add Remove Programs, Add Remove Wondows Components, Networking Services og til slutt Details.

Skulle UPnP være installert, kan du laste ned plasterlappen fra Microsoft.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse