Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil fjerne sangtekster fra nettet

Opphavsrettssorganisasjonen Kopinor har sett seg lei på at sangtekster og noter legges ut på nettet uten tillatelse.

cello (musikk)
Kopinor har avdekket minst 50 nettsteder som gjengir opphavsrettslig beskyttede musikkverk i form av tekster, noter og tabulaturer ulovlig.

Må fjernes

De som står bak disse nettstedene blir nå anmodet om å fjerne det ulovlige innholdet. Dersom anmodningen ikke blir etterkommet, vil saken bli overlatt til advokater for rettslig oppfølging, heter det i en presemelding fra Kopinor.

Det er Norsk Musikkforleggerforening som har bedt Kopinor ta affære i forhold til den ulovlige aktiviteten som nettstedene representerer, og både NOPA (Forening for tekstforfattere og komponister) og Norsk Komponistforening stiller seg bak arbeidet.

Gjelder også på nett

I pressemeldingen heter det også at reglene i åndsverkloven ikke er nye for Internett, men at det med Internett kom en feilaktig forståelse av at regler ikke gjaldt på samme måte her som ellers.

I følge Kopinor er begrunnelsen for å beskytte rettighetene til dem som skaper åndsverk er de samme som før. Internett representerer bare et nytt medium for å gjengi verket, og åndsverkloven er i så måte teknologinøytral.

Krenkelse av åndsverkloven kan medføre straff i form av bot eller fengsel og krav om erstatning.

NRK blant «synderne»

Vedlagt samme pressemelding ligger en liste over de 11 verste nettstedene som i følge Kopinor bryter loven.

Blant en rekke mer eller mindre private tiltak overraskende nok respektable er NRK-Hordaland representert med «Sangkista».