Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Standardpolitiet sier farvel

The Web Standards Project, som jobbet iherdig for at Microsoft og andre skal følge standardene bestemt av World Wide Web Consortium(W3C), legger inn årene.

Nettlesere Spørsmålstegn
Prosjektet ble startet i august 1998 av en gruppe webdesignere som hadde sett seg lei på at Netscape og Microsoft avvek fra standardene i blant annet HTML.

Først i år kom Netscape med en utgave som tilfredsstilte Web Standards Project (WaSP) – Netscape 6. Likevel har Internet Explorer fra Microsoft vært den store synderen i WaSPs øyne.

Forsøpling

Argumentasjonen deres om at Microsoft forsøpler nettet med egne, proprietære løsninger har fått støtte også i Norge. Ikke minst fordi vår egen nettleser Opera er nøye med å følge standardene.

WaSP sier de tar pause på ubestemt tid, men det skjer ikke uten bitterhet. I avskjedsbrevet står det:

Mesteparten av nettet er fortsatt et Balkan-aktig rot med ugyldige koder, ustrukturerte dokumenter og inkompatible deler som gjør millioner av nettbrukere frustrerte og avmektige.

Nye utfordringer

Det er imidlertid ikke nettleser-produsentene som er hovedproblemet lenger. I følge WaSP er det ett fett om du bruker IExplorer, Opera eller Netscape – de aller fleste websider kan nå leses av samtlige.

Problemet består i virvaret av gamle og nye standarder, som ofte er linket til hverandre i et eneste rot.

De mener derfor at utfordringen framover ligger i å få den enkelte webdesigner og utvikler til å følge W3C-standardene.