Windows XP

Annonse


XP tar 20 % av båndbredden

Windows XPDet er nettstedet TweakXP.com som har funnet ut at Windows XP er en veritabel båndbredde-spiser.

Problemet – eller den «fellesindustrielle bevegelsen for bedre utnyttelse av nettverk» som Micrososoft kaller det – heter QoS (Quality Of Service).

Pakkestyring

QoS er en form for pakkeadministrasjon som reserverer en del av båndbredden for viktige applikasjoner som igjen bidrar til å stabilisere kommunikasjonen mot nettet. Dette for å unngå at andre som er koblet til det lokale nettverket spiser båndbredde når de laster ned store datamengder.

Dette gjelder naturligvis først og fremst i bedrifter, men privatbrukere kan også merke effekten. Særlig kabelabonnenter, som på sett og vis er koblet til nettet på samme måte som bedriftskunder. De deler med andre ord ressursene med andre abonnenter som ligger på samme koblingspunkt – eller node.

Annonse
Sunn fornuft

QoS er med andre ord sunn fornuft i mange tilfeller, men det kan tenkes at privatbrukere med DSL-tilkobling kan få en positiv effekt av å endre standardopppsettet.

Selv om du skrur av QoS-funksjonen fortsetter XP å reservere 20 prosent. Det finnes likevel en vei rundt problemet.

Slik går du fram

Framgangsmåten er litt kronglete, men fullt mulig å utføre selv. Start gpedit.msc. Velg «local computer policy», «adminstrative templates», «network branch» og til slutt QoS Packet Scheduler. Her kan du regulere den delen av båndbredden som XP reserverer til eget bruk opp eller ned.

Vær oppmerksom på at XP fortsatt viser at 20 prosent er reservert, selv om du har skrudd ned verdien. Det skal fungere likevel.

En detaljert beskrivelse av problemet og løsningen finner du her.
Microsofts dokumentasjon på QoS finner du her.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse