Annonse


Ny vri i DeCSS-saken

Den føderale appellretten i New York kom i natt norsk tid til at de skulle opprettholde en tidligere dom, der det heter at all publisering og henvisning til kopieringsprogrammet for DVD-plater er i strid med den såkalte Digital Milennium Comyright Act (DMCA).

Ytringsfrihet

I begynnelsen av november kom appellretten i delstaten California til at publisering av DeCSS hadde vern i grunnlovens første tillegg – ytringsfriheten.

«Selv om den sosiale verdien av DeCSS er tvilsom, er det likevel fri tale», het det der.

Høyre om!

I New York mener dommeren noe helt annet. I et 72 sider langt dokument konkluderer tre dommere med at DeCSS er «innholdsnøytral» og ikke kan sammenlignes med skuespill, romaner og journalistikk. Dermed har verken programmet eller folk som videreformidler informasjon om det krav på beskyttelse mot straffeforfølgelse.

Annonse
Alle retsinstanser i USA synes å være enige om at filmbransjen har rett til å både beskytte sine verker mot kopiering. Og DMCA-loven åpner for straffeforfølgelse av folk som lager eller sprer videre verktøy som kan bidra til å knekke beskyttelsen.

Nederlag

Det som kunne se ut som en seier for en måned siden, kan dermed vise seg å bli et nederlag for norske Jon Johansen og hans støttespillere i USA.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse