Intel MP3-spiller

Annonse


Alle MP3-spillere blir kopisikret

Intel MP3-spillerEn innsender til nettstedet Slashdot har foretatt en undersøkelse av MP3-spillere som nå er tilgjengelig på det amerikanske markedet.

Han fant én som ikke var utstyrt med SDMI (Secure Digital Music Initiative), platebransjens system for å kontrollere i hvilken grad og på hvilken måte musikken kan viderekopieres. Spilleren var Samsung Yepp. Men den er til gjengjeld utstyrt med SecuMax, et system som er tilnærmet identisk med SDMI.

Ga blaffen

Tidligere var det slik at mens Sony, Philips og den andre store elektronikkprodusentene logret for platebransjen, kunne du finne produsenter i Kina og på Taiwan som ga blaffen i påleggene fra den mektige underholdningsindustrien.

Samtidig var det slik at dataindustrien ikke aksepterte påleggene, fordi deres produkter også hadde andre anvendelsesområder enn å kopiere musikk.

Annonse
Alle logrer

Nå er denne situasjonen totalt endret. Platebransjen og deres internasjonale interesseorganisasjon IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) har fått bredt gjennomslag for de fleste av sine synspunkter. De har vunnet slag på slag i rettsapparatet, og seriøse elektronikkprodusenter frykter nå milliardsøksmål dersom de leverer produkter som kan irritere musikkmogulene.

Samtidig utstyres stadig flere CD-plater med kopisikring, slik at det ikke er mulig å lese dem i CD-ROM-stasjoner.

Mild versjon

Foreløpig er den virker den utgaven av SDMI som ligger i MP3-spillerne av mildeste sort. Det vil si at du fortsatt kan overføre MP3-filer fra PC til spiller, men ikke flytter dem tilbake til harddisken eller kopiere dem til en annen MP3-spiller.

Stadig flere produsenter bruker SD-kort, som har innbeygget SDMI i elve formatet. Det samme har Sonys Memory Stick. MMC og CF-kort har foreløpig ikke denne teknologien innebygd.

SDMI har innebygde muligheter for å utvide funksjonene slik at musikken ikke kan flyttes. Allerede nå konverteres MP3-filene til et proprietært SDMI-format. I sin ytterste konsekvens virker SDMI slik at MP3-filer som ikke inneholder en bestemt signatur vil bli avvist av både harddisker, CD-ROM-stasjoner, CD-spillere og MP3-spillere.

Vil stoppe alt

Målet er å stoppe all kopiering av kommersiell musikk. Platebransjen liker verken CD-brennere eller minidisc. De mener de relativt effektivt kan stoppe all digital kopiering, gjennom å dobbeltsikre seg med kopisperrer både på plater og utstyr.

De innser derimot at de ikke kan stoppe analog kopiering. Men med en gang analoge kopier blir digitale, vil de kunne stoppes, hevder de.

Kodene endres

Hver gang systemet blir cracket, kan algoritmene endres slik at de samme filene blir inkompatible både med avspillere som er «fikset på» og eldre spillere som ikke har SDMI. På denne måten håper musikkindustrien å holde tritt med piratene.

Det gjenstår fortsatt å se om de lykkes, men det er ingen tvil om det er de – og ikke MP3-entusiastene – som holder kortene akkurat nå.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse