Graphire2

Annonse


Hiv ut musa

Den klassiske datamusen er kanskje ikke det mest intuitive arbeidsredskapet vi har måttet venne oss til de siste tiårene. Mange takler dette redskapet med glans, og ser på musa som en naturlig forlengelse av armen, både på kontoret og foran hjemme-PCen. Andre ser på den lille pekerdingsen som et nødvendig onde, en kilde til kronisk muskelkrampe, og et i utgangspunktet upraktisk arbeidsredskap.

For denne siste gruppen finnes det heldigvis alternativer. Vi har tidligere vært inne på Trackball-løsninger, men har i denne artikkelen valgt å titte nærmere på Graphire2, en datapenn-løsning fra Wacom. Dette er langt fra det eneste produktet som finnes på markedet av denne typen, men nå Graphire2 ramlet tilfeldigvis innom redaksjonen vår forleden.

I egne hender

Prinsippet med en datapenn er enkelt og lettfordøyelig. Ved å bevege pennen på en eller annen overflate på skrivebordet ditt, flytter du samtidig pekeren på skjermen, akkurat på samme måte som en datapenn.

Graphire2-pakken består i hovedsak av et tegnebrett på 21.3cm x 20.8cm, en pekepenn, og en mus. Du plugger rett og slett bare tegnebrettet inn i USB-porten, og deretter er det meste i prinsippet plug-and-play. Likevel er det nok en fordel å installere den medfølgende programvaren, som lar deg stille inn i større detalj hvordan utstyret skal oppføre seg.

Annonse
Det første en innser når man begynner å bruke Graphire2, er at man faktisk må venne seg til å holde selve tippen på pennen noen millimeter over tegnebrettet. Så snart tippen berører brettet, regnes det som et museklikk. Når man tegner eller retusjerer bilder, kan man bare snu på pennen og gjøre korrigeringer med «viskelæret» på baksiden. Du har også to programmerbare knapper på selve pennestammen, som typisk settes til dobbeltklikk, shift, eller andre hyppig brukte funksjoner.

Tegn og pek

Pennen er trykkfølsom, med opptil 512 forskjellig trinn, som kommer godt med når du bruker malerpensler, spraybokser, eller andre vanlige tegneverktøy. Responsen og presisjonen er også generelt sett god, og det er ikke vanskelig å se at Graphire2 kan gjøres om til et produktivt kunstnerisk verktøy i de rette hender.

Pennen fungerer også godt til vanlig navigering, i tillegg til tegninger, men du kan når som helst sette pennen tilbake i holderen sin, og plassere den medfølgende trådløse musa på tegnebrettet i stedet.

Tegnebrettet er også utstyrt med en plastlomme på toppen, slik at du kan skyve et papir med en illustrasjon inn under arbeidsflaten, og «tegne av» med pennen (fattigmanns skanner?). Et av de eneste problemene med Graphire2 er at selve arbeidsflaten, altså den aktive delen av tegnebrettet, er betraktelig mindre enn tegnebrett selv. Selve grensen er for det sensitive området er kun markert med en påtrykt ramme, og det er for gjort å trekke både musen og penne over denne grensen – med det resultat at man mister peker-respons. Dette er også et spørsmål om tilvenning, naturligvis, men situasjonen inntreffer oftere enn det er rimelig å forvente.

Tråd- og strømløs

Imponerende nok er Graphire 2 fri for både strømledinger og batterier. En slags mini-radar montert i tegnebrettet merker når pennen eller musen er i nærheten, mens brettet selv trekker strøm gjennom USB-porten. Dette gjør det hele til en overraskende elegant løsning – særlig med tanke på hvor mange batterier du må stappe inn i trådløse tastatur og pekerprodukter fra Logitech og Microsoft.

Graphire2 kan brukes på både Mac og Windows, selv om driverløsningen for både OS X og WinXP foreløpig ikke virker helt fullstendig. Veiledende utsalgspris er ca. 1100,-. Ellers finnes det også andre pennmus-løsninger fra flere forskjellige produsenter, inkludert billigere løsninger som ikke har medfølgende mus i tillegg.

For de med litt mer profesjonelle behov utover å fikse feriebilder, finnes det også større og dyrere modeller med større tegnebrett, bedre oppløsning, og høyre trykkfølsomhet fra Wacom, for eksempel den nye Intuos2.

For mer informasjon, se www.wacom.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse