overvåkingskamera

Annonse


Bredbåndsfabrikken overvåker kundene

overvåkingskameraEtter påtrykk fra film-, musikk- og programvarebransjen logger svenske Bredbandsbolaget trafikken. Hittil har ti av selskapets 57 000 svenske abonnenter fått brev i posten der de blir gjort oppmerksom på at det er ulovlig å kopiere og distribuere opphavsbeskyttet materiale.

Dette skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

Følger lovene

-Vi lar oss ikke diktere av filmindustrien eller Microsoft. Men innholdsleverandører driver også forretning. Og vi er innstilt på å følge de lover som gjelder, sier den norske Bredbåndsfabrikkens markedsdirektør Jarl Øverby til ITavisen.no.

Han bekrefter at systemet i Norge er det samme som i Sverige.

Annonse
– Hittil har vi kke funnet det nødvendig å sende ut noen advarsler, slik svenskene har gjort, sier Øverby.

Lovlig i Norge

Det er en viss forskjell på lovgivningen i Sverige og Norge. I Norge kan man med loven i hånd fritt laste ned og spille av opphavsbeskyttede filmer og musikk. Beskyttet programvare som Windows eller Office er det derimot strengt forbudt å laste ned.

Sverige er medlem av EU, og lovene er stort sett harmonisert. Det betyr at det i motsetning til her i landet er forbudt å lagre materiale du laster ned.

Uautorisert videredistribusjon og salg av alle typer opphavsbeskyttet materiale er derimot forbudt både i Norge og Sverige.

– Vi er klar over denne forskjellen, og forholder oss til den. Men vi bruker de samme tekniske løsningene som i Sverige, og vil samarbeide både med politiet og innholdsleverandører dersom det er mistanke om kriminalitet, avslutter Øverby.

Også UPC

I følge Dagens Nyheter driver UPC/Chello samme type overvåking.

I følge produktsjef Frode Solheim forekommer ikke dette i Norge. I en e-post til ITavisen.no skriver han:

Det ligger ikke i UPC Norge sine rutiner å overvåke kundenes eventuelle nedlasting av materiale beskyttet av opphavsrett. Dersom det foreligger en anmeldelse samarbeider vi med Politiet, men UPC Norge har ingen proaktiv rolle i slike saker.

Bredbandsbolagets system går i følge den svenske avisa ut på å fange opp unormalt høy trafikk. Når et slikt tilfelle oppdages, blir både mottageren og avsenderens IP-adresse brakt på det rene. Dersom de store datamengdene kommer fra fra et nettsted som er kjent for piratvare, kontaktes brukeren av IP-adressen i andre enden.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse