Bill Gates XP mugshot

Annonse


Hva vil Bill med XP?

Bill Gates XP mugshotDet er utvilsomt besnærende når alt du noensinne har drømt om å gjøre med en datamaskin plutselig blir lagt i fanget ditt, uten at du trenger å forholde deg til trøblete installasjon og klatte-shopping av programvare. Har du Windows XP og Office XP, trenger du i grunnen ikke mer.

Alt i ett

Bilde- og videoredigering, direktekommunikasjon via tekst, lyd og bilde. Lommebok med ferdig utfylte kredittopplysninger som godtas av stadig flere nettbutikker. Surfing, mailing og filoverføring. Automatisk oppdatering av programvare og støtte for maskinvare. Totalt integrert i det som framstår som en komplett pakke.

Det fungerer bra. Det er bra.

Pakt med Djevelen

Samtidig er det skummelt at et selskap så til de grader legger beslag på tilværelsen vår. Filosofien synes å være at dersom du legger livet ditt i Microsofts hånd, trenger du ikke bekymre deg mer.

Annonse
Det minner stygt om den pakten dr. Faustus inngikk med Djevelen i Goethes berømte skuespill. Den arme doktor fikk alt han ønsket seg, men sjela gikk tapt. Og med den kjærligheten, moralen og plassen i Himmelen.

Stoppordre

Vi skal være forsiktige med å trekke denne religiøse allegorien for langt. Det dreier seg tross alt om et operativsystem, ikke om livets innerste mening.

Likevel føler vi en uro ved dette. IT-bransjen er stort sett nede for telling, bortsett fra Microsoft. De produktene som bransjen skulle leve av, har Microsoft kuppet på elegant vis. Med sine enorme ressurser kan de kjøpe enhver god idé og legge den inn under Microsoft-paraplyen.

De kan stoppe ethvert tilløp til konkurranse. Ikke med makt, men ved hjelp av at vi – brukerne – finner det enklere å ta i bruk det vi allerede har enn det vi må utenfor stua for å kjøpe oss.

Kritikerne har tapt

Kritiske røster finnes fotsatt. Du har Mac-folket, som gjentar visa om at »Apple hadde dette allerede i forrige versjon». Ja vel, men særlig gjennomslag i markedet fikk det ikke. Dels har Apple gått for Microsofts løsninger, både når det gjelder nett-applikasjoner og kontorvare. Og dels har deres minoritetsstatus i markedet marginalisert dem, selv om de fleste populkære spill nå kommer i dobbeltversjon.

Dødt bedriftmarked

Så har du Sun. De er i grunnen minimalt interessert i privatmarkedet, og prøver i stedet så godt de kan å holde grepet om bedriftsverdenen. Dermed er de uinteressante for de fleste av oss. I flere år har hjemmebrukerne styrt PC-markedet. Du finner i dag kraftigere maskiner på gutterommene enn i de fleste større bedrifter. Få IT-sjefer kjøper 2 Ghz-prosessorer til maskiner som skal kjøre Word, Excel og Outlook. Men skal du kjøre de nyeste spillene, må du shoppe på øverste hylle.

Etter hvert vil joystickentusiastene også trenge Windows XP, som spillutviklerne for lengst har kastet seg over.

.NET-alternativ

Suns kritikk går på Java og .NET. De har sin rettssak gående mot Microsoft, som de mener har modifisert Java-koden urettmessig. Kanskje får de inn noen kroner fra Bill. Men dersom flertallet av nettsteder bruker Microsofts sær-Java, har de tapt markedet for all framtid.

Sun prøver seg med et alternativ til .NET. Muligens vil Unix-tunge bedrifter og offentlige instanser bruke dette, i frykt for at .NET skal være for åpent for hackere. Hackerne er jo der folk er – de beskjeftiger seg i liten grad med minoritetsplattformer som Linux, Mac og Solaris. Selv om de kanskje bruker det selv, i sin aversjon mot Store Bill.

Men Suns interaktive kommunikasjonsplattform vil neppe det store flertallet merke noe til. Vi bruker det kameratene våre bruker. Og de vil i overskuelig framtid bruke løsningene som er innebygd i Windows.

De eier vannet

Microsoft har greid det som ingen annen privatbedrift i verdenshistorien har oppnådd eller til og med villet: Å legge en standard som alle bruker, og som de er alene om å selge. Det blir som om noen skulle ha rettighetene på alt vann i verden, eller alle veier. Alle må drikke, alle må kjøre. En femmer til eieren, takk!

Grusom hevn

Heldigvis står det ikke Microsoft på alle mobiltelefoner og PDAer. Ennå. Men mye tyder på at Pocket PC dreper Palm, og det vi har sett av Stinger utgjør en utvilsom trussel mot Nokia, Ericsson, Motorola og Siemens. Integrasjon er nøkkelordet. Microsofts kongstanke er å kuppe alle våre elektroniske kommunikasjonsbehov.

Nokia vil kunne lage applikasjoner som kommuniserer sømløst med XP-løsningene. Spørsmålet er bare om Microsoft vil gjøre det før dem, og måke ut produktene sine på markedet før andre rekker å utvikle løsningene sine.

Enklere for oss

For oss vanlige forbrukere kan denne utviklingen være positiv. Vi får en enklere hverdag, med bare én standard å forholde oss til. Og et stadig økende massemarked vil gi stadig lavere priser, på tross av at konkurransen ikke finnes. Skal Microsoft penetrere alle deler av markedet, må de holde prisene nede. De har hele tida tenkt volum, mens andre deler av bransjen har tenkt lukrative, langsiktige kontrakter med rike kunder.

Seint ute

Microsoft glemte nettet da de utviklet Windows 95. Men tok raskt igjen forspranget med Internet Explorer og utrakt integrasjon mot nett fra Windows 98 og framover. Mobil-revolusjonen i Europa kom også overraskende på dem, som på amerikanere flest. Mens enhver tenåring i Skandinavia hadde sin mobil og tekstet for milliardbeløp, kunne vi fremdeles se Hollywood-filmer der klumpete analoge mobiltelefoner fremdeles var symbol på rikdom og makt.

Om de klarer å ta igjen forspranget også her, vil tida vise. Men la det ikke herske tvil om hva de tenker i Redmond. Ikke en bit skal passere kabel eller luft uten at Bill får sine fem prosent.

Linux-TV

De mislyktes med digital-TV. Industrien valgte overraskende nok Linux. Men når TV og nett blir ett, vil kanskje også denne verdenen tvinges over på Microsoft-løsningene.

Dersom ikke et geni kommer på banen med et columbi egg som snur opp ned på alt vi nå ser, vil Microsoft-haterne gå dårlige tider i møte.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse