Annonse


I-mode uten WAP i Europa

I-mode har nå om lag 28 millioner brukere i Japan. Tjenesten ble lansert i februar1999. DoCoMo har over 1.800 forskjellige tjenester på sin i-mode-portal, og melder at det er om lag 40.000 uavhengige tjenester.

“Japans Internett”

I-mode-mobilene bruker et grensesnitt som kalles cHTML, og som er en skreddersydd variant av HTML, som brukes på Internett. Et spørsmål er om i-Mode telefoner i Europa også ville komme med det alternative grensesnittet WAP. I følge i-Mode-direktøren Takeshi Natsuno er det nå klart at de første telefonene kommer med bare i-Mode.

KPN har tidligere meldt at deres i-mode-telefoner ville ha støtte for både WAP og GPRS.

Styrer produsentene

Nederlandske KPN melder at de har bestilt telefoner fra en asiatisk produsent, uten å oppgi navn eller antall terminaler som er bestilt.

Annonse
Det blir et nytt forhold mellom operatør og mobilprodusent i Europa etter japansk modell. Den innebærer at operatøren har kontroll over hvilke håndsett som blir utviklet og solgt. Det gjør det mindre sannsynlig med teknologiske problem, men en ulempe for forbrukerne er at dette også kan føre til at mobilene blir dyrere.

– Vi ønsker å få en slutt på avhengigheten av produsentene. Nå kan vi vite nøyaktig hva som vil bli levert, og når det blir levert. Vi har plassert en ordre på i-mode-telefoner for Europa, og har allerede startet med testing, sa KPN Mobiles Mark de Jong til Networld nylig.

Kommer om få måneder

I følge KPN vil i-mode bli lansert enten i slutten av året, eller på nyåret 2002. Tjenesten vil trolig først komme i Nederland, men KPN holder også Tyskland som en mulighet for det første landet i Europa som får i-mode.

Arkitekten bak den japanske tjenesten har også kritisert europeiske og amerikanske operatører og produsenter:

– Teknologien skal bare velges på grunnlag av hvor lett den gir innholdsleverandørene en mulighet for å lage forretninger ut av tjenesten. Innholdet er mest viktig, sier Takeshi Natsuno.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse