Annonse


Britene får «Jukse-3G»

Årsaken er at det vil bli billigere å bygge et nettverk om hastigheten begrenses. Men en hastighet på 64 kbps nærmest knuser forventningene til teknologien.

Forskjellen mellom GPRS og G3 blir liten når hastigheten settes til 64kps for neste generasjons nettverk. Det vil være nok til at selgere og ansatte på forretningsreise kan holde kontakt med bedriftsnettet med bærbare maskiner, men ikke nok til å levere video. Forventningen om å bruke 3G som salgskanal blir også dempet.

I følge Reuters vil Vodafones G3-nett få en hastighet på 64 kbps ved introduksjonen neste år. Vodafone ønsket ikke å kommentere nyhetstjenestens påstand. Forventet hastighet var antatt å bli satt til 384 kbpsi sentrale områder som storbyene.

Annonse
Vodafone skal ha dette som mål, men regner med å ikke nå det før om fire til fem år.

Kan bli utsatt ett år

Mangelen på 3G-telefoner gjør at Vodafone har varslet analytikere og kunder om at introduksjonen av 3G kan bli utsatt til år 2003.

Varselet om at hastigheten vil bli langt mindre enn ventet kommer som nok en kalddusj for telebransjen,som har investert ovedr 900 milliarder kroner bare i 3G-lisenser.

Investeringene er gjort i tiltro til at tjenestene vil komme, nærmest av seg selv. En av disse tjenestene er m-handel.

Men stadig færre svarer nå at de vil handle via mobiltelefonen. En fersk undersøkelse gjort av A.T. Kearney/Cambridge Business School viser at bare fire prosent av engelskmenn planla å bruke mobiltelefonen til shopping. Det tilsvarer en tredjedel av de som svarte positivt på samme spørsmålet for seks måneder siden i den samme undersøkelsen.

– GPRS holder

– Hastighetene går stadig nedover, og det blir mindre og mindre spennende fra en forbrukers synspunkt. Det kommer til å bli langt mer vanskelig for operatørene å fortelle at det er forskjell på GPRS og 3G, og overtale forbrukerne til å bytte terminal, sier leder for mobilvirksomhet Declan Lonergan, ved Yankee Groups europeiske avdeling til Reuters.

(telecom.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse