Nå gjenstår bare straffeutmålingen. Det er ventet at selskapet vil måtte betale betydelige pengesummer i føderale bøter og erstatninger til konkurrenter.
Men det er samtidig klart at en deling av selskapet i en operativsystem-del og en applikasjons-del ikke vil skje.
Var ikke inhabil
Anken fra Microsoft baserte seg på at dommer Thomas Penfield, som i fjor den berømte dommen mot selskapet, måtte erklæres inhabil på grunn av at han snakket med journalister mens saken pågikk.
Dette fant Høyesterett ingen grunn til å ta til følge. Tvert om fant de Penfields uttalelser balanserte og i fullt samsvar med rettssystemets rett og plikt til å informere publikum om sine gjøremål og synspunkter.
Annonse
Uthulet
Penfields dom fra mars i fjor ble i begynnelsen av september kraftig uthulet av det amerikanske justisdepartementet, som etter maktskiftet i Det Hvite Hus kom til at dommen hadde vært for streng.
Justisminister John Ashcroft kom til at det ikke var grunnlag for å dele selskapet i to, stikk i strid med sin demokratiske forgjenger Janet Reno.
Nå er det imidlertid endelig stadfestet at Microsoft brøt amerikansk lov da de integrerte nettleseren Internet Explorer i operativsystemet Windows 98 og seinere versjoner.
Forlik
Samtidig har Microsoft inngått forlik med flere delstater som samlet og individuelt har gått til separate søkmål mot programvaregiganten.
I tillegg har en lang rekke konkurrerende selskaper sivile søksmål gående mot Microsoft.
Som en kilde innen en ikke navngitt delstatsadministrasjon uttrykte det overfor det delvis Microsoft-eide nyhetsnettstedet MSNBC etter at Høyestretts avgjørelse ble kjent:
– Microsoft har aldri vunnet noen rettssak, men har alltid gått seirende ut av en avtale. Rett og slett ved ikke å holde den.
Annonse
Annonse