Skjermdump

Annonse


Promp kan bli mobil-drivstoff

SkjermdumpDet forskes på spreng for å finne bedre batterier enn dagens. Brenselcellen er kanskje den mest lovende.

Og det er faktisk helt sant: Forskere hos Motorola sier de har utviklet metangass-drevne brenselceller med nok kraft til å drive mobiltelefonen din i en måned.

Eksplosivt

Metangassen utvikles når biologisk materiale brytes ned – blant annet i magene til mennesker og dyr. Den er en av ingredisensene i den illeluktende luftstrømmen som kommer ut når noen slipper en fjert.

Mangt et barn har prøvd å sette en fyrstikk opp til baken når lufta må ut – og gjør det aldri mer… Forskere har lenge ment at det er energi å hente her.

Annonse
Miljøproblem

Dagens batterier er en trussel mot trådløse enheter som PDAer, mobiltelefoner og tradisjonelle bærbare datamaskiner. De setter fortsatt begrensninger på mobiliteten, og problemet øker med strømbrukende kommunikasjonsteknologi som skal holde oss konstant på nett, og med fargeskjermer overalt.

Metangassen i seg selv er også et miljøproblem. Først og fremst i form av utslipp fra søppel, men også for eksempel fra kyr. Menneskser slipper også ut store mengder metangass i atmosfæren, men det er nok et miljøproblem det er vanskelig å verge seg mot. Ingen snakker imidlertid høyt om å utnytte denne ressursen…

Motorola har likevel kommet et skritt videre på veien. Å slippe å tenke på å lade telefonen i en måned er en besnærende tanke, selv om det kanskje er laptopen vi helst ville hatt mer batterikraft i.

Langvarig forskning

Brenselcelle er egentlig en eldgammel teknologi som det har vært forsket på i mange tiår. Teknologien er interessant fordi den vil gjøre det mulig å benytte gass, eksempelvis hydrogen til å produsere kraft i små lokale kraftverk, noe som både minsker forurensning og øker leveransesikkerheten.

Kraftverk i beltet

De siste årene har forskerne gjort store framskritt i arbeidet med å gjøre brenselcellene mindre. Nå kan de være et lite kraftverk som du bærer i beltet. Energikilden er heldigvis ikke mageinnholdet ditt. Metangassen lagres på en beholder på størrelse med en blekkpatron. Kraften produseres ved en kjemisk reaksjon, som i Motorola-forskernes demonstrasjon ble brukt til å lade et ekstrabatteri. Kraften kan også brukes til å drive telefonen direkte.

Alt i ett-enhet

Motorola sier til Cnet at de har laget en enhet som gjør alt, i stedet for flere små enheter som settes sammen. Enheten er fire tommer lang, to tommer bred og en halv tomme tykk, altså på størrelse med et stort mobiltelefon-batteri.

Motorola vil ikke spå når batteriene basert på brenselceller vil være på markedet, men at det tar mellom to og fire år er sannsynlig.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse