Annonse


Betal med mobilen

Løsningen kalles SmartPay. Penger kan overføres umiddelbart via telenettet fra de ulike terminalene. De mobile løsningene er basert på WAP og SMS.

I løpet av noen måneder vil det også bli mulig å betale via Digital-TV ved hjelp av denne løsningen. Bruk av SmartPay via Internett er også mulig, men Telenor og DnB vil vurdere funksjonaliteten rundt dette i månedene som kommer.

Nett-innhold

Det innebærer også en mulig løsning for betaling for innhold på nettet, men da med mobilterminalen som betalingsinstrument.

Telenor og DnB lover at det raskt vil bli klart for kombinasjonsbruk, hvor Internett blir brukt til søk og bestilling av varer og tjenester, mens mobiltelefonen blir brukt til sikker betaling ved hjelp av SmartPay.

Annonse
PKI

SmartPay benytter sikkerhetsløsningen PKI (Public Key Infrastructure). Telenor er blant de første som integrerer dette systemet i SIM-kortet på mobiltelefonen.

Brukerne må skaffe seg nytt SIM-kort, men dette skal ikke koste dem noe. Noen etableringsgebyr er det heller ikke.

Betaler for minutter

Derimot vil transaksjonene og »air time» koste. Betalingstjenestene koster 2,50 hver gang, bortsett fra en kontantløsning som kalles SmartCash, hvor brukerne laster inn det beløp de ønsker fra sin bankkonto til sin mobilkonto. Bruk av denne betalingsformen koster 1 krone.

Personvern

SmartPay innebærer at det ikke sendes konto- eller personopplysninger over telenettet. Det eneste som sendes er en digital signatur som er ubrukelig for andre enn den som har den private nøkkelen.

Alle person- og kontoopplysninger ligger i en sikker database hos banken. Systemet innebærer at DnB garanterer for daglige oppgjør overfor innholdsleverandørene.

Parkering og brus

Blant det man kan kjøpe med Mobilhandel er parkering, kinobilletter og blomster. Flere vil komme til etter hvert. De berømte brusautomatene som i snart to år har verpet brusflasker når man ringer til de vil også kunne tappes på denne måten.

– Dette er begynnelsen på en ny epoke i bruk av telenettene, og spesielt mobilnettet. Mobiltelefonen er blitt noe folk alltid har med seg. Med mobilhandel får man økt nytteverdien ved at brukerne får muligheter for å bestille og betale varer og der de er og når de måtte ønske det, sier Jon Fredrik Baksaas, Telenors visekonsernsjef.

Kompatibilitet

Telenor og DnB vil også invitere andre operatører og andre banker til å delta i MobilHandel. NetCom har sin egen løsning under utvikling, og Nokia lanserte denne uken lignende løsninger – foreløpig på testbasis – i samarbeid med Nordea, som eier Kreditkassen.

– Innebærer dette at vi kan få konkurrerende og inkompatible løsninger?

– Jeg tror at på sikt vil markedet tvinge frem kompatibilitet. Vi er oppmerksom på de andre løsningene, men vi tror også vi har et brukbart forsprang, sier Baksaas.

GPRS

Telenor satser på at mobilhandel vil gi dem økte trafikkinntekter på mobilnettet. Da vi testet kjøp av kinobilletter fungerte det greit, men det innebar en 10-15 tastetrykk og ventetid mens WAP-browseren i mobiltelefonen fant frem de rette opplysningene. Dette tok noen minutter, som man altså betaler for i oppkoblingstid.

Med alway-on-teknologi som GPRS og UMTS, hvor brukerne er tilkoblet internett hele tiden, vil dette stille seg annerledes. Mobilhandel-løsningene er tilpasset GPRS, så ved bruk av slike terminaler slipper man å betale minuttprisene. Datamengdene er så pass begrensede at de ikke vil gjøre større innhugg i GPRS-kundenes abonnement, hvor man betaler for et visst antall nedlastede bytes.

(telecom.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse