PGP

Annonse


PGP-oppfinner angrer ikke

PGPDagen etter terror-handlingene i New York og Washington mottok Zimmermann en drøss med hatefull e-post av typen «jeg håper du sover godt om natta med blodet til 5000 mennesker på hendene».

Kontroversiell

Som dreven debattant og kontroversiell figur i den amerikanske offentligheten er han vant til det meste. Men denne gangen ble han sittende å tenke, forteller han til Washington Post.

Smerte

– Den intellektuelle delen av meg er fremdeles fornøyd, men smerten vi alle føler på grunn av alle som døde blander seg inn. Det har vært noen forferdelige dager, sier Zimmermann.

Han mener fremdeles at sterk kryptering er en nødvendighet. Blant annet på grunn av at mange land prøver å sensurere nettbruken. Selv om han innser at terrorister kan bruke den samme teknologien til å forberede aksjoner av den typen vi så 11. september, forsvarer han fremdeles at han gjorde PGP tilgjengelig for folk flest.

Annonse


«Read My Lips»

I et tilsvar til artikkelen i Washington Post på nettstedet Slashdot sier han det med den nåværende amerikanske presidents far: Read my lips – jeg angrer ikke på at jeg utviklet PGP.

Han fortsetter:Revurderte jeg mine prinsipper i kjølvannet av denne tragedien? Selvsagt gjorde jeg det. Men utfallet av denne revurderingen var det samme som det var i årene med offentlig debatt: At sterk kryptering gjør mer godt enn vondt for samfunnet. Selv om den kan bli brukt av terrorister.

Debatt

Debatten om PGP (Pretty Good Privacy) har rast både i USA og internasjonalt siden programmet ble lagt gratis ut på nettet på midten av 1990-tallet.

Programmet er utbredt blant folk som ikke vil at myndigheter, arbeidsgivere eller andre skal snoke i deres e-post.

Kraftig kryptering

Programmet bruker en skalerbar algoritme som i ytterste konsekvens gjør e-post svært vanskelig, om ikke umulig, å knekke for krypteringseksperter. Slik teknologi har tidligere bare vært tilgjengelig for etterretningsorganisasjoner og militære enheter.

Zimmermann og hans mange støttespillere har ledd mye og lenge av de klønete forsøkene amerikanske myndigheter har gjort på å stoppe programmet. Blant annet har de forsøkt seg med et eksportforbud, etter samme mønster som da de nedla forbud mot å eksportere datamaskiner over over et bestemt ytelsesnivå til såkalt fiendtlige stater.

I dag ler de neppe like høyt.

Programmet finner du fortsatt her.

Annonse