Annonse


Napster utsetter relansering

Det var meningen at den søksmålsbelastede musikktjenesten Napster, som nå har vært offline siden juli, skulle gjenoppstå under legale flagg i sommmer. Nå ser det ut som om vi må vente helt til nærmere nyttår før Napster er på nett igjen, da CEO Konrad Hilbers nylig annonserte en større utsettelse av lanseringen.

Napster sliter fortsatt med overhengende søksmål fra diverse plateselskaper, men selskapet har nettopp gått inn i et forlik med Harry Fox Agency, en større organisasjon som representerer brorparten av amerikanske musikkforleggere og mange låtskrivere. Ifølge avtalen skal Napster betale $26 millioner, omlag 224 millioner kroner, til Harry Fox, skriver TechTV.

Tåkelagt

Det er fremdeles uvisst hvor mye det vil koste å bruke Napster, når tjenesten gjenoppstår, men fordelingsnøkkelen mellom opphavsrettsholdere og plateselskaper skal visstnok være klar, selv om detaljene fremdeles er noe obskure. Det er for eksempel ikke kjent nøyaktig hvor stor del av den foreløpig uavklarte abonnementsavgiften som vil gå til rettighetsholdere, og hvor stor del som vil gå til Napster.

Betalingsmodellen for «nye» Napster er med andre ord fortsatt et mysterium, og det er heller ikke avklart nøyaktig hva slags musikk som vil være tilgjengelig gjennom tjenesten. Dette står og faller på selskapets evne til å overbevise plateselskapene om at tiden for ulovlig og ukontrollert kopiering av copyright-beskyttet materiale er over. Mange lisensavtaler med uavhengig plateselskaper er i boks, og hvis dialogen med MusicNet slår gjennom vil utvalget kunne inneholde artister og låter også fra Warner Music, BMG, og EMI.

Napsters titalls millioner brukere har naturligvis for lengst funnet veien til andre nedlastingstjenester, som Audiogalaxy og Morhpeus.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse