Davideo

Annonse


Kopier DVD-filmer til CD ROM

DavideoDet finnes i dag en rekke programmer på Internett som gjør det mulig å rippe DVD-filmer, komprimere dem og lagre dem i ulike format. Men for en som ikke er så bevandret i slik teknologi kan det være greit med en alt-i-ett løsning.

Tjuvkopiering

Til stor jubel fra filmbransjen har tyske Gdata derfor laget et program som lar nybegynnere knekke beskyttelseskoden på DVD-filmer, plukke riktig språkvrsjon, komprimere filmen til andre format og brenne dem ut på CD. Programmet kan selvsagt brukes til å ta tilnærmet lovlige backup-kopier av egne filmer, men vil nok være langt mer populært blant filmentusiaster som vil bytte filmer med hverandre uten å bidra til økt velstand i Hollywood.

Selve programmet heter daVideo og tar deg gjennom fire trinn, der du starter med selve rippingen. Så komprimerer du filen, før du etterbehandler den og lagrer den på CD.

Ripping

Første trinn er altså rippingen. Dette er en kontroversiell handling, ettersom filmprodusentene faktisk har rettigheter som disse kodene skal beskytte. Slik ripping er ikke vanskelig selv uten daVideo, ettersom det egentlig bare dreier se om å konvertere filformatet ved hjelp av en enkel kode.

Annonse
Slike koder finnes det flere av, og de er ikke vanskelige å finne. Rippingen av en spillefilm kan imidlertid ta lang tid (gjerne et par timer), ettersom det tross alt dreier seg om store mengder data.

Så gjelder det å finne riktig språkversjon, slik at du slipper å lagre favorittfilmene med en totalt uforståelig undertekst.

Komprimering

Når dette er gjort er du fremme ved trinn to. Nå må filmen komprimeres til et format som passer inn på en CD. Det finnes en rekke slike formater, men i daVideo har du bare et alternativ, DivX. Hard komprimering gir mindre filer og dårligere bildekvalitet, og det kan derfor lønne seg å dele opp filmen slik at du lagrer den på flere CDer.

Etterbehandling

Dette gjør du i trinn tre, Her har DaVideo et verktøy som lar deg splitte eller sette sammen filer, samtidig som du kan justere eventuelle forskyvninger i lyden. Det er få ting som er så irriterende som filmer uten synkronisert lyd og bilde..

Brenning

Fjerde trinn er selve lagringen på CD ROM. DaVideo finner selv frem til CD-brenneren din, og du trenger bare å starte selve brenningen

Hvor mye tid som går med er avhengig av maskinvaren din, men selv raske maskiner trenger noen timer. I mellomtiden kan du jo se en film eller tre?

Gratisvare

Det finnes mange gratisprogrammer som sammen dekker alle disse oppgavene, og plukker du rett kan du sette sammen en gratis løsning med enda flere tilpassningsmuligheter enn det DaVideo gir. Men med en pris på 330 kroner er DaVideo et overkommelig produkt for den som vil ha alt så enkelt som mulig.

Du kan lese mer om programmet på produsentens hjemmesider her.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse