Matrox G550 hovedbilde

Annonse


TEST: Matrox G550

G550 inneholder få nyheter i forhold til de tidligere kortene fra Matrox. De viktigste er at TV-utgangen har fått en noe raskere – men fremdeles ikke perfekt – gjennomstrømning, og at du nå kan koble to digitale skjermer til kortet via DVI.

Fremdeles er det de gamle argumentene for å kjøpe Matrox-kort som gjelder: Dualhead og god bildekvalitet.

Dualhead

Det finnes en veldig god grunn for å kjøpe Matrox G550 – nemlig den geniale muligheten for å kjøre to skjermer samtidig. Matrox implementering av flere skjermer heter Dualhead, og dette har de faktisk blitt svært flinke på med årene.

Du kan altså ha to skjermer koblet til samtidig, og i motsetning til en del andre kort med lignende funksjonalitet gir Matrox mulighet for å sette separat oppløsning og fargedybde uavhengig på hver enkelt av skjermene. Dette gjør at oppsettet blir både fleksibelt og anvendelig, og fordelene i anvendt bruk er mange.

Annonse


For vanlig nettsufing eller arbeid med standard Windows-applikasjoner gir DualHead rett og slett mere arbeidsplass på skrivebordet. Du kan for eksempel ha et program oppe på hver skjerm, med full frihet til å flytte vinduer rundt som du vil. Man kan gjøre en rekke innstillinger som for eksempel gjør at vinduer maksimeres kun i den skjermen de ligger i, at vindusposisjoner blir lagret til neste gang de åpnes, og bestemme hvor dialogbokser skal dukke opp.

Naturligvis har du også muligheten for å rett og slett kjøre det samme skjermbildet på begge skjermene (lone), men en langt mer spennende funksjon er DVDMax. Når du spiller DVD-film, DivX, eller annen video, kan du få dette blåst opp på fullskjerm på din skjerm #2, mens du fremdels kan jobbe med andre ting på hovedskjermen. Dette er perfekt når du for eksempel vil surfe nettet mens du samtidig mottar live streaming TV-nyheter fra CNN på den andre skjermen. DVDMax er også midt i blinken for videoredigering, da sekundærskjermen din rett og slett vil fungere som en videomonitor.

Headcasting

Mye av markedsføringen til G550 bygger rundt en teknologi ved navn Digimask, som gjør at du kan lage 3D-modeller av ditt eller dine venners hoder med par simple fotografier som råmateriale. Disse 3D-hodene kan du så bruke til å kommunisere ved hjelp av det medfølgende chatteprogrammet Headfone, bruke de til å presentere Powerpoin-presentasjoner eller til å lage elektroniske postkort.

Dette er i og for seg festlige programmer, men litt merkelig er det likevel at Matrox legger så mye vekt på dette når programvaren på ingen måte er eksklusiv til G550-kortet. Både Digimask og Headfone er tilgjengelig for alle (se vår artikkel Lag ditt eget 3d-hode). Riktignok skal G550 inneholde en spesiell Headcasting-teknologi som gjør at 3D-modellene har noe høyere definisjon, men dette teller ikke for mye siden disse teknologiene inntil videre først og fremst er som kuriosa å regne.

Ikke for spillere

La oss bare slå fast en ting: G550 er ikke et spillkort. Kortet leverer meget gode 2D-bilder, men en kjapp gjennomkjøring i 3DMark2001 viser at det skjedd skuffende lite med 3D-ytelsen her siden G400.

Er du av typen som kjøper alle de feteste nye 3D-titlene etter hvert som de kommer ut, så er Matrox G550 definitivt feil hest å satse på. Riktignok har vi enda ikke støtt på et spill som nekter å kjøre med dette kortet, Max Payne inklusive, men det er bare det at de kjører så mye bedre med andre dedikerte spillkort på markedet. Du får gode Geforce2-kort til omlag samme pris, med 3D-grafikk som ligger milevis over det G550 klarer å prestere.

Men DualHead-funksjonaliteten er både nyttig og fiffig, og den generelle bildeytelsen på vanlige applikasjoner og video er også meget tilfredsstillende.

På arbeidsplassen eller hjemmekontoret er Matrox G550 derfor en vinner, først og fremst hvis du er den heldig eier av to skjermer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse