Overvåking

Annonse


FBI finkjemmer nettet

OvervåkingIfølge MSNBC er FBI nå på jakt etter informasjon om en utpekt e-postadresse, som skal være forbundet med flykapringene og de påfølgende katastrofene på tirsdag. Byrået har utstedt ransakelsesordrer til de store ISP-ene i USA, for å få utlevert nødvendig informasjon.

Både Yahoo, America Online, og Microsoft sier de samarbeider med politiet i denne saken.

– De vil vite hva vi har på våre nettverk, våre loggfiler på denne e-postadressen, og hvorvidt post fra denne har strømmet gjennom våre nett på noe tidspunkt, sier en kilde i Atlanta-selskapet Earthlink til MSNBC.

Det omdiskuterte systemet Carnivore, som tillater amerikansk etteretning å overvåke trafikk og e-post på nettet, har ikke blitt installert på Earthlinks servere. Selskapet har tidligere gått rettens vei for å slippe Carnivore, men sier nå de samarbeider åpent med FBI i denne saken.

Annonse
Raidet «arabisk» ISP før angrepet

FBI gjennomført forrige uke, flere dager før angrepet på World Trade Center og Pentagon, et større raid på selskapet InfoCom Corporation i Texas. InfoCom var blant annet vert for en rekke arabiske nettsteder og viktige nyhetsorganer. FBI hevdet raidet var del av en pågående antiterrorist-etterforskning, men ble møtt av sterk kritikk og protest fra arabisk ledere.

Det vites ikke hvorvidt InfoCom-raidet på noen måte er knyttet til denne ukes dramatiske hendelser.

Ekspertene er enige i at Internett har blitt et meget viktig verktøy for terrorister, både i kommunikasjon og planlegging av aksjoner. Både ordinær e-post, såvel som mer avanserte krypterte kommunikasjonsformer er vanlig. Blant annet er steganografi flittig brukt, altså å bake krypterte meldinger inn i andre filmer. Terrorister har tidligere gjemt bilder og kart over strategiske mål i chat-rom og på pornografiske nettsider.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse