Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Eksplosjon i piratkopiering

Fildeling på Internett er mer populært enn noensinne. Bare i august ble over tre milliarder filer kopiert over de fire største nettverkene.

Piratfilm
Analysebyrået Webnoise har målt trafikken på de fire største fildelingsnettverkene, FastTrack (som brukes av Morpheus, Kazaa og Grokster), Audiogalaxy, iMesh, og Gnutella. I slike såkalte peer-2-peer nettverk laster brukerne ned filer fra hverandres harddisker, enten det er lydfiler, programmer, bilder, eller video.

I August måned var det totale antall nedlastede filene på de fire store nettverkene 3.05 milliarder, altså godt over de 2.79 milliarder filene som ble lastet ned fra Napster i storhetstiden i Februar 2001.

Fremdeles er det musikkfiler som utgjør brorparten av de kopierte filene, men også piratkopiert programvare og Hollywood-filmer tar en stadig større del av kaka.

Webnoize tror problemet for film- og plateselskaper bare vil bli større, og ser stor videre vekst for fildeling i tiden fremover. Særlig er det studenter med enkel tilgang til båndbredde og lagringsplass som antas å drive denne veksten.

Annonse