E-post

Annonse


E-post med mobil – slik gjør du

E-postMobiltelefonen er ikke lenger bare en boks du drar med deg for å være tilgjengelig for telefonsamtaler. Stadig flere benytter den lille dingsen til å holde orden på hverdagens mange gjøremål. Klokke, kalender og avtalebok er blitt en like naturlig del av telefonen som adresseboka. Og nå kommer e-post for fullt.

Flere alternativer

Det er i hovedtrekk tre måter å lese e-post via mobilen på. Du kan benytte telefonen som et modem og laste ned post til en PC eller en PDA med e-postklient, du kan benytte e-posttjenester via mobilt internett (WAP), eller du kan ha en egen e-postklient i telefonen.

Telefonen som modem

Å benytte telefonen som modem for å laste ned e-post til en PC/PDA er utvilsomt den metoden som er mest benyttet, og som per i dag også gir flest muligheter. Dette fungerer på samme måte som når du laster ned post over en hvilken som helst annen forbindelse, med unntak av hastigheten, som fortsatt er betydelig lavere i mobilnettet.

Du kan laste ned alle typer vedlegg, men må være klar over at det kan ta skrekkelig lang tid. Nye telefoner med HSCSD eller GPRS øker hastigheten betraktelig, men selv dette blir en tålmodighetsprøve om vedleggene passerer et par hundre kilobyte.

Annonse
Om posten lastes ned til en PDA er det slett ikke sikkert at du får åpnet eller behandlet vedlegg. Dette avhenger av hvilken programvare du har i maskinen. Tekstdokumenter i Word-format går stort sett greit, mens lyd- og bildefiler må være kodet i de begrensede formatene som PDA’en forstår.

E-post via WAP

Det er normalt ikke noe problem å sette opp en tjeneste som lar deg lese e-post over mobiltelefonens nettleser (WAP). Her finnes det en rekke alternativer der de fleste har det til felles at du først må sette opp tjenesten via Internett. Her legger du inn opplysninger om POP/SMTP-servernavn, postkassenavn og passord, før du får et påloggingsnavn og et passord du kan benytte for å nå posten via WAP. Mobiloperatørene tilbyr gjerne sine egne tjenester der du kan få en gratis e-postadresse til bruk på telefonen.

Fordelen med denne typen e-postlesing er at du ikke trenger en telefon med stort minne. Posten lastes aldri ned til telefonen, du får se hva som ligger på serveren. Du kan relativt raskt få en oversikt over hvilke meldinger som er sendt deg.

Ulempen er at du bare får se litt om gangen, slik at det blir fryktelig tungvint å navigere seg rundt i postbunken. De tjenestene som finnes i dag støtter ikke vedlegg, med unntak av tekstdokumenter, som enkelte tjenester oversetter til WML, slik at du kan lese innholdet via WAP.

E-post i mobilen

Det nyeste er e-postleserne som sitter i mobiltelefonen. Disse kan koble telefonen direkte til en e-postserver, for deretter å laste ned hele, eller deler av innholdet. I dag fungerer dette på flere måter. Noen av telefonene lar deg laste ned meldingshoder med størrelsesinfo slik at du selv kan bestemme hvilke meldinger som skal lastes ned i sin helhet, mens andre automatisk laster ned tekst til de når en gitt størrelsesbegrensning.

Panasonic GD92 og 93

er blant telefonene som tilhører denne siste kategorien. Her er størrelsesbegrensningen satt til 800 tegn, mens maksimalt antall nedlastbare meldinger er 40. I praksis har det vist seg å fungere brukbart, selv om begrensningene er betydelige.

Meldinger som sendes til mange mottakere er det største problemet. Når de første 800 tegnene er lastet inn, og du fortsatt ikke er kommet lenger enn halvveis i mottakeroversikten kan du lett bli irritert.

Ericsson T39 og R520

er telefoner som begge kan lese e-post direkte. Oppsettet kan imidlertid være vanskelig, og ikke alle e-postservere godtar forespørsler fra telefonen. På enkelte servere må domenenavnet byttes ut med IP-adresse, mens andre servere rett og slett ikke vil.

Også denne e-postleseren setter begrensninger i størrelsen på meldingene den laster ned. Disse telefonene kan dessuten laste ned e-post automatisk (via GPRS), slik at du når som helst kan plukke opp telefonen og se om det er kommet e-post til deg. Overskriftene du får er imidlertid så korte at det ofte er vanskelig å se hva meldingene dreier seg om uten å måtte åpne dem.

De e-postleserne som gir deg best funksjonalitet er leserne du finner i

Ericsson R380 og Nokia 9210.

Disse har begge EPOC-operativsystem og en e-postleser som minner om den du finner i PDA’ene fra Psion. Begge telefonene gir deg en liste over hvilke meldinger som ligger på serveren, med avsender, sendetid, meldingshode og størrelse. Deretter plukker du de meldingene du ønsker å laste ned i sin helhet.

Begge disse telefonene kan laste ned vedlegg, men Ericsson R380 kan ikke gjøre noe mer enn å lagre dem for senere overføring til PC. Dette forekommer meg å være relativt bortkastet, all den tid det er mye bedre å laste ned vedleggene direkte til PC uten denne omvegen. R380 har heller ikke mer enn 1,2 MB tilgjengelig minne, og laster du ned vedlegg blir det raskt fullt.

Nokia 9210 er en fullverdig lommedatamaskin, og du kan laste ned tilleggsprogramvare som lar deg åpne og behandle de fleste filvedlegg.

9210 har dessuten tastatur, og er den eneste av telefonene som også egner seg godt for sending av e-post. Ericsson R380 har virtuelt tastatur og skriftgjenkjenning, og kan også brukes til sending av e-post, i alle så lenge det ikke dreier seg om store tekstmengder.

Motorola Accompli 008

kommer litt mellom to stoler. Den har stor lettlest skjerm, bra skriftgjenkjenning og virtuelt tastatur på trykkfølsom skjerm, men den kan ikke laste ned fullstendig e-post. I stedet laster den ned alle meldinger som er mindre enn 10 KB. I praktisk bruk har dette vist seg å være godt nok, i alle fall så lenge du bruker e-post til meldingsformidling. Til overføring av filer (ut over ringetoner og logoer) er telefonen uegnet.

De som rakk å sikre seg en norsk

MagCom

har også e-post rett i lomma. Denne minner om e-postleseren i Accompli 008, men har et mye dårligere brukergrensesnitt for utgående post.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse