Bredbånd?

Annonse


Slik får du raskere bredbånd

Bredbånd?Den enorme mengden tilbakemeldinger vi har fått fra misfornøyde ADSL- og bredbåndskunder kan tyde på flere ting. Hvorvidt Telenor eller andre operatører ikke yter full kapasitet på linjene til sine kunder er vi ikke i stand til å svare på, men det finnes håndgrep man selv kan ta for å sørge for at man får mest mulig utav den båndbredden man faktisk blir levert.

«Ikke vår feil»

Det første svaret man gjerne får fra bredbåndsleverandøren når man klager over dårlig hastighet, er enten at det ikke er deres feil, at det går tregt på nettet, eller at det er datamaskinen din som er satt opp feil.

Er resultat dårlig selv med den beste og mest direkte forbindelsen, for eksempel hvis man laster ned filer rett fra bredbåndsleverandørens eget nett og servere, så er det stor sjanse for at du selv kan gjøre noe med nedlastingshastigheten.

Nytteprogrammer

Det finnes en rekke små nytteprogrammer og såkalte «tweaks» som lover å gi deg mange ganger raskere forbindelse og forbedre oppkoblingen. Vær klar over at et stort antall av disse ikke har noen som helst effekt i det hele tatt. I mange tilfeller vil de faktisk sette ned nedlastingshastigheten din, fordi de er beregnet på å optimalisere innstillinger for de som kobler seg til nettet med vanlige oppringtforbindelse – dette blir jo helt feil for bredbåndsbrukere.

Annonse
RWIN

Det er derimot en spesiell innstilling som det er verdt å merke seg, som ser ut til å kunne gjøre underverker både på nedlasting av filer og streaming av video og musikk. Denne innstillingen er den såkalte TCP Receive Window, eller RWIN.

Når du laster ned saker via TCP/IP, som er det vanligste når du surfer på nettet, er det nemlig slik at filene du mottar deles opp og sendes fra serveren i pakker. Enkelt forklart foregår det slik at serveren sender fra seg pakker, og venter på en sendingsbekreftelse i retur fra datamaskinen din før den sender flere pakker.

Her er det RWIN kommer inn i bildet. Problemet er at serveren ofte må sitte inaktiv og vente på svar før den sender fra seg nye pakker. Når kommunikasjonen først opprettes mellom serveren og datamaskinen din, sender Windows beskjed om nøyaktig hvor mye data som skal sendes ut (RWIN) av gangen, altså hvor mange pakker som til enhver tid skal tillates å «henge i luften» ubesvart.

For lav standardverdi

Windows har en veldig lav RWIN som standardverdi (8 KB i Win95/98 og 16KB i Win2000). Dette er helt greit for eksempel med en enkel ISDN-linje, siden båndbredden er så lav. Serveren klarer her som regel ikke å sende fra seg pakker raskere enn den får svar. Derimot forandrer situasjonen seg vesentlig når du kommer opp i bredbåndsforbindelser. Med en 1 Mb-linje vil serveren kunne sende fra seg langt mer data før svarene på pakkene rekker å komme tilbake. Her er det derfor ønskelig med større RWIN.

OK, så hvordan forandrer jeg RWIN?

Å forandre RWIN er relativt enkelt. Du bruker kjør-funksjonen under start-menyen, skriver inn «regedit», og får da opp et lite nytteprogram for å forandre en rekke innstillinger i Windows.

I Windows 98 finner du frem til HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesVxDMSTCP, og legger deretter inn verdien “DefaultRcvWindow”=”xxxxx” (hvis den ikke finnes fra før).

I Windows 2000 må du bruke [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters], og legge inn en RWIN-verdi i heksadesimalt format under “TcpWindowSize”.

Ikke noe fasitsvar

Den store utfordringen er å vite nøyaktig hvor stor RWIN faktisk skal være. Beklageligvis finnes det ikke noe fasitsvar, siden så mange faktorer spiller nemlig inn. Jo høyere responstid (ping) du har til serveren, jo høyere båndbredde, og jo bredere linje ut (for å sende svar) du har, jo høyere bør RWIN være. Problemet er naturligvis at disse faktorene hopper ganske mye opp og ned, avhengig av hvor du surfer, og hva annet du foretar deg samtidig (for eksempel sende fra deg filer mens du laster ned).

Hvorvidt du er best tjent med en RWIN på 10000, 40000 eller 150000 er det opp til deg å finne ut. Til syvende og sist må du belage deg på å prøve deg frem med forskjellige verdier. Stiller du for lavt, vil du ikke oppnå maksimal hastighet, men stiller du for høyt kan det også gå tregere fordi maskinen din ikke rekker å svare på pakkene raskt nok.

Nyttig info

En mer detaljert måte å regne seg frem til den optimale RWIN er å finne på nettstedet DSLreports.com. Her er det også mye annen meget nyttig informasjon for bredbåndsbrukere, for eksempel om MTU og andre innstillinger, så det er vel verdt å bla seg gjennom disse sidene.

Kan fordoble hastigheten

At det er mye å vinne på å stille RWIN riktig er det liten tvil om, særlig hvis du abonnerer på en bredbåndsoppkobling med høyere hastighet. Vi har vært i kontakt med brukere som opplever godt over fordobling av nedlastingshastigheten sin etter å ha forandre RWIN, så det er bare å eksperimentere litt med forskjellige verdier.

Vi kan naturligvis ikke garantere for resultatene du oppnår, men legg gjerne inn en kommentar (knapp nederst) på denne artikkelen og fortell om du opplever noen forbedring.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse