MHP-logo

Annonse


Linux blir TV-standard

MHP-logoSåp godt som samtlige europeiske teleselskaper. innholdsleverandører og boksprodusenter nå er enige om å satse på MHP (Multi Media Home Platform), en standard som innebærer Linux hele veien.

Samtidig kommer meldingen om at Hollywood har Linux som sitt foretrukne operativsystem i produksjonen av filmer.

Linux til fest

Dermed ser vi konturene av en verden der de som leverer moroa, bruker Linux som utviklings- og formidlingsverktøy, samt plattform for hardware som skal installeres i de tusen hjem.

På jobben vil nok fortsatt de fleste av oss bruke Windows. Og til hjemme-PC’en kan man vanskelig komme utenom Microsoft dersom man liker å spille.

Annonse


Skalerbart

Fordelen med Linux som plattform er imidlertid at det er fullstendig skalerbart – fra den minste mobiltelefon til det største serversystem.

MHP-konsortiet inviterer alle jenter og gutter der ute til å skrive nye, frekke applikasjoner som kan føre til mer moro foran TV’en eller på PDA’en. Og de vil trolig få respons. For noe av det morsomste og nyttigste vi har sett på våre PC’er opp gjennom de siste 20 åra har vært laget av glade amatører.

Microsoft-svar

Hvordan Microsoft vil svare på denne utfordringen er foreløpig uklart. Trolig har Linux-revolusjonen kommet like overraskende på dem som Internett-revolusjonen gjorde det for fem-seks år siden.

Men som kjent tok Bill Gates raskt igjen forspranget, etter at konkurrenten Netscape en god stund hadde fått lov til å dominere markedet med sin nettleser.

Denne gangen ser det utvilsomt noe mørkere ut for giganten i Redmond. Selv har de sin egen standard for integrasjon mellom nett og TV kalt WebTV – nylig omdøpt til MSN TV.

Kabelelskapene nøler

Her hjemme så et lenge ut til at kabelselskapet UPC ville bruke Microsofts plattform, men leveringsproblemer og kontraktmessige misforståelser har ført til at samarbeidet foreløpig er lagt på is.

MHP gjelder så langt bare satellitt, bakkebasert TV og DSL-familien innen bredbånd. Hva kabelseselskapene gjør, er usikkert.

Uansett blir de trolig nødt til å forholde seg til MHP, siden de store TV-fabrikantene – også flere japanske – vil bygge inn standarden i sine kommende modeller. De fleste som produserer tilleggsbokser til eksisterende TVer vil også støtte standarden – blant dem Nokia, Philips og Siemens.

Telenor med

Her hjemme er Telenor med i gruppen av selskaper som går for MHP.

Som en Philips-representant uttalte ovefor ITavisen her i Berlin:

– I dag bruker kabelselskapene millioner på å kjøpe inn og gi bort bokser for at kundene deres skal kjøpe digitale TV-tjenester. Når kundene allerede har betalt regningen gjennom å kjøpe MHP-TVer fra oss, sier det seg selv hva kabelselskapene vil velge.

Annonse