Pentium 4 2 GHZ

Annonse


Tar P4 rotta på Athlon?

Pentium 4 2 GHZ(oppdatert 29.8): Mange av våre lesere har reagert på denne artikkelen, og regner Intels 2GHz-brikke for å være kraftig oppskrytt, med kun marginalt bedre ytelse enn AMDs Athlon. Trykk på kommentar-knappen nederst i artikkelen for å delta i diskusjonen

Intel Pentium 2 GHz ble lansert denne uken. Prisen er relativt stiv, som alltid er tilfelle med Intels toppmodeller, samtidig som selskapet setter prisen kraftig ned på en rekke av sine andre Intel-prosessorer.

Selv om vi ikke har fått den nye 2GHz-prosessoren allment tilgjenglig i Norge enda, har amerikanske testere forlengst utsatt Intels nye baby for rigorøse målinger. Blant annet har Extreme Tech målt 2GHz-ytelsen opp mot AMDs toppmodeller og tidligere prosessorer, og resultatet er entydig; Pentium 4 er nå den kraftigste prosessoren på PC-markedet. Så vidt.

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at 2GHz er råest, men husk at det på ingen måte bare er klokkefrekvenstallet som avgjør. AMDs 1,4 GHz Athlon Thunderbird har lenge vært testvinneren, og danket P4 1,8 GHz ned i støvlene på spilltester. Men nå er altså Pentium den nye kongen, i det minste for de som har god råd.

Annonse
De eneste punktene hvor AMD fremdeles scorer høyest, går på antall polygoner og såkalt vertex shading. Ellers kommer P4 ut som vinner på alle spilltester, samt på måleprogrammet 3DMark2001.

Extreme Tech konkluderer med at P4 2GHz er en overlegen vinner på generell ytelse, og til tung multimedia. Egentlig ikke så rart, da AMD Athlons arkitektur begynner å bli relativt gammel. Derimot har nok den kommende Athlon Palomino et par ess opp i ermet, selv om AMD også med denne modellen holder seg til 0,18 micron teknologi (som P4 2GHz).

Rå, og rådyr

For mange vil nok Athlon fremdeles fremstå som et naturlig førstevalg, først og fremst fordi Intels 2GHz-brikke koster i underkant av åtte tusen kroner, mens AMD Athlon 1,4 Ghz er din for 1 500,-. For spillfantaster med stramme budsjett faller altså valget fortsatt til fordel for AMD.

Du finner tester av Pentium 4 på www.extremetech.com, eller www.tomshardware.com, hvor du også finner informasjon om Intels nye hovedkort.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse