Ogg Vorbis fisk

Annonse


OGG skal danke ut MP3

Ogg Vorbis fisk .ogg-formatet skal høres bedre ut, ta opp mindre plass, være kjappere å komprimere, og være overlegen MP3 og andre alternativer på alle tenkelige måter. I det minste i følge utviklerne selv.

Ogg Vorbis er et flunkende nytt lydformat, som nå gjennomgår de siste faser av betatesting. Foruten selverklært teknisk overlegenhet, har også .ogg et salgsargument det er vanskelig å konkurrere med – det er nemlig fullstendig gratis.

Du trodde kanskje at MP3 også var gratis, men selv om det kanskje oppleves slik for enkeltbrukere, er artister og tjenester som vil selge og distribuere musikken sin via MP3 pålagt å betale lisensavgift til Fraunhofer Institute. Alle som vil benytte seg av Ogg Vorbis kan forsyne seg med den åpne kildekoden, uten å betale en øre for det.

Hør selv

Du kan teste hvordan Ogg Vorbis høres ut selv, da beta-versjoner av avspillingsprogrammer er å laste ned fra www.vorbis.com. Du får også Ogg Vorbis plug-ins til de populære spillerne Winamp og Sonique.

Vi har vage anelser om at navnet Ogg Vorbis har noe med Terry Pratchett og gamle nettverksspill å gjøre, men overlater til deg å lese den fulle historien på www.xiph.org.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse