NITEL

Annonse


Mot slutten på vanvittig telekaos?

NITELNigerianerne ber for en slutt på tele-marerittet når to mobilnett skal åpnes denne måneden. Og selskapene bak lover en trådløs revolusjon med det aller siste innen teleteknologi. Med sine 120 millioner innbyggere er Nigeria det siste folkerike landet uten et riksdekkende mobilnett.

Svindel vanlig

I dag har bare en av tre hundre Nigerianere telefon. De som har det opplever at summetonen kommer og går. Telefontrådene strekker seg på kryss og tvers mellom telefonstolpene. Mange av dem henger i skulderhøyde, og den tekniske kvaliteten er så dårlig at det kan ta en dag å få koblet opp en samtale tvers over byen – om det i det hele tatt lar seg gjøre.

Telefonregningene er i beste fall omtrentlige, og svindel er utbredt.

Penger forsvinner

Så kan en spørre seg hvordan det er mulig for en nasjon med store oljeforekomster å leve med et så håpløst telefonnett. De som mener de har greie på den slags gir den tidligere juntaen skylda. Flere hundre millioner dollar ble øremerket teleutbygging, men pengene ble sporløst borte.

Annonse
NITEL er forøvrig til salgs. Kontakteperson er professor Juba Bajoga (bildet). Hører du, Tormod?

Å søke om telefonlinje krever også hell, overtalelsesevne og penger til bestikkelser. To journalister fra Associated Press opplyser at de fikk beskjed om å kjøpe en stor kveil med kobbertråd til det nasjonale teleselskapet NITEL om de ville ha telefon. I tillegg måtte de underskrive på at de ville betale alle de avgifter NITEL senere måtte finne nødvendig. Og det var bare begynnelsen.

Lokale problemer

Også de nye mobiloperatørene, Johannesburgs MTN og det Harare-baserte Econet Wireless møter spesielle problemer i Nigeria. Strømmen går så ofte at hver eneste basestasjon må utstyres med eget dieselaggregat. Diesel er også mangelvare i landet, til tross for at Nigeria er verdens 6. største oljeeksportør.

Dessuten kreves bevæpnete vakter som skal hindre lokale bander i å sabotere og stjele utstyr, eller tilby beskyttelse mot betaling. På toppen av dette har selskapene betalt 285 millioner dollar til myndighetene for å få lisens til å sette i gang.

Luftballonger

Men det er like vel bare peanøtter mot hva den tidligere juntalederen Murtullah Mohammed brukte i 70-årene. Samen med et lite amerikansk selskap skulle han utstyre gigantiske luftballonger met teleutstyr og la dem sveve 5 kilometer over bakken. Ikke en eneste ballong kom i lufta, og det er uklart hvor pengene tok veien, skriver Nando Times

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse