Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Platebransjen vil vekk fra CD

Platebransjen har sett seg lei på at CD’er kopieres i hytt og pine. Nå vil de prøve å innføre nye diskformater, med større lagringskapasitet og bedre kopisikring.

Etter at samtlige systemer for å sikre CD-plater mot viderekopiering har blitt cracket, innser nå platebransjen at slaget kan være tapt.

Derfor vil de vekk fra CD-formatet, der digital informasjon lett lar seg kopiere 1:1 eller flyttes over i komprimerte formater som MP3.

DataPlay

I våres tegnet BMG, Universal og EMI kontrakt med det amerikanske selskapet DataPlay, som har utviklet en ny type disk med 500 MB lagringskapasitet. Samme selskap har utviklet en ny type komprimering som gjør at det blir plass til 11 timer musikk på disken.

DataPlay har også tegnet kontrakt med kopisikringsselskapet InterTrust, som har utviklet en etter egen oppfatning «bombesikker» løsning som skal gjøre det umulig å viderekopiere innholdet på disken.

DRM

Sikkerhetssystemet baser seg på Digital Rights Management (DRM), som i dag brukes for å beskytte digital informasjon innen programvare- og maskinvareindustrien. Blant de som satser på systemet er Adobe, Nokia og Compaq.

Dette på tross av at DataPlay-diskene i utgangspunktet er skrivbare, slik at man i likhet med den gode, gamle lydkassetten kan slette innholdet på ferdiginnspillte, kommersielle titler og erstate det med sin egen musikk.

Karaoke

Med InterTrusts system kan man imidlertid bare kopiere musikk som er godkjent av rettighetshaverne. Systemet inneholder også en karaoke-funksjon, der man kan legge inn sin egen stemme i stedet for vokalisten på originalen.

Direktørene i InterTrust og DataPlay har imidlertid ingen illusjoner om at CD’en vil forsvinne med det første. Til det er det solgt altfor mange CD-spillere allerede rundt om i verden.

DataPlay-disken vil likevel bli lansert i høst, i håp om at den på sikt skal erstatte CD’en.

SACD og DVD-A

De to andre store i platebransjen – Sony og Warner – satser på sin side på to andre, helt ulike formater: SACD og DVD-A.

Utgivelsene i disse formatene er foreløpig få, men de har begynt å komme i butikkene i USA og England. Det finnes også spillere som støtter formatene på markedet.

Formatkrig

Disse formatene er i utgangspunktet ikke kopisikret, men Sony og Warner har planene klare for en analog vannmerke-løsning. Så langt setter de sin lit til at de store datamengdene og de ustandard filformatene gjør kopiering vanskelig for menigmann.

Det ligger uansett an til en formidabel formatkrig på musikkfronten i 2002. Vi vil holde en knapp på at CD’en vil overleve den.