Hopp til navigasjon Hopp til innhold
mp3virus

Lastet ned musikk – fikk sparken

En sekretær ved et amerikansk universitet fikk sparken etter å ha lastet ned 2000 MP3-filer. Universitetet ble kontaktet av ex-Beatle George Harrisons rettighetsselskap.

mp3virus
Carla Tomino var inntil 23. juli ansatt ved NorthWestern University i Evanston, Illinois. Hun hadde bevislig lastet ned 2000 MP3-filer, men påsto selv at alle var rippet fra hennes egen musikksamling.

George Harrison

Da universitetsledelsen ble kontaktet av det tildigere Baetles-medlemmet Goerge Harrisons selskap Dark Horse, ble imidlertid saken langt mer alvorlig. Harrisons selskap mente å vite at Tomino hadde lastet ned flere av de låtene de forvalter rettighetene til, og videredistribuert dem ut på Internett via universitets server.

Små sjanser

Tomino har engasjert advokat, men juridiske eksperter levner helle ikke allverdens sjanser til å få tilbake jobben.

– Flere og flere selskaper innfører mer og mer spesifikke og kompilserte regler for bruk av e-post og Internett på jobben. Dette gjør de først og fremst med tanke på at de kan havne i et juridisk ansvarsforhold på grunn av det en ansatt gjør. Jeg er ikke oversikt når jeg hører at en kvinne har fått sparken for å ha lastet ned 2000 MP3-filer, sier arbeidsrettsadvokaten Margaret Heart Edwards til news.com.

Oppsigelsesgrunn

Også i Norge er arbeidsgivere i ferd med å bli strengere når det gjelder ansattes bruk av IT-ressurser. Allerede i fjor signaliserte NHOs juridiske avdeling at både privat e-post og surfing på nettsteder som ikke er jobbrelaterte kan være oppsigelsesgrunn.