PC-Intel ill.

Annonse


Installerte skjermsparer – kan få 15 år

PC-Intel ill.David McOwen var i 1999 ansatt ved en DeKalb videregående skole i Georgia, USA. McOwen trodde han gjorde noe helt uskyldig da han kastet seg på RC5-kampanjen til Distributed.net – der datamaskiner over hele verden skulle hjelpe til med å løse kompliserte oppgaver mens de ellers ikke var i bruk.

Ideen var å utnytte verdens ubrukte dataressurser, og tanken var av helt idealistisk natur.

Skjermsparer

Verktøyet var en skjermsparer som gikk i gang med kalkulasjonene når PC’en hadde stått ubrukt en stund. Resultatene ble så sendt til Distributet.net.

Det McOwen ikke visste, var at det han gjorde er klassifisert som alvorlig kriminalitet i delstaten Georgia. Han ble dermed tiltalt under den såkalte Computer Systems Protection Act, som har en strafferamme på 15 år.

Annonse


Fikk sparken

Først fikk han sparken på dagen – uten å bli gitt muligheten til å rydde opp i misèren. Deretter blir han tiltalt etter loven og behandlet som en kriminell.

I tillegg kan han ble dømt til å betale et beløp som skal tilsvare skaden han har forvoldt. Foreløpig er dette beregnet til rundt fire millioner kroner.

I følge Team Anand Tech – ett av stedene som driver med RC5 og som tar til orde for at McOwen skal slippe fri – er McOwen langt fra noen ondsinnet hacker. Han prøvde bare å støtte det han mente var en god sak.

Kampanje

Saken har vakt voldsom oppsikt i USA, og er nå i ferd med å bli en salgs kampsak for IT-aktivister verden over. Det er opprettet flere hjemmesider med krav om løslatelse, og det samles inn penger for å hjelpe McOwen med å betale en eventuell bot.

Samtidig har mang en driftsansvarlig begynt å fjerne skjermspareren fra nettverket, sånn for sikkerhets skyld.