Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alvorlig minnefeil i Windows ME

De som har brukt Windows Milennium Edition (ME) en stund, har måttet starte maskinen på ny stadig vekk. Nå viser det seg at operativsystemet har en alvorlig feil i måten det behandler internminne på.

Oppsikstvekkende nok er det delvis Microsoft-eide MSNBC som kan dokumentere feilen, som først ble påvist av IT-nettstedet ExtremeTech.com. Deres medarbeider Matt Vlasaty gjorde det på enkleste måte. Han fylte opp innboksen i e-postprogrammet Outlook Express med 200 MB, og så at det fysiske minnet raskt kom ned i 2 MB.

Deretter lukket han programmet, for deretter å konstatere at bare ca. 10 MB ble frigjort.

Hukommelse

MSNBC har gått grundigere til verks, og sier med autoritet at det er slik operativsystemet oppfører seg. Du må starte maskinen på ny dersom du skal få minnet på plass igjen. Mens du kjører videre med mindre krevende programmer, «husker» maskinen mastodont-programmer du kjørte tidligere i arbeidsøkta.

Blåskjerm

Problemet blir delvis kamuflert av at maskinen bruker harddisken som virtuelt minne, men systemet blir avgjort tregere og mer ustabilt uansett. Den jevne bruker opplever at hele operativsystemet fryser. I verste fall får du «blåskjerm» med kryptisk feilmelding.

Også i 95 og 98

I både Windows 98 og 95 kan man oppleve lignende problemer, men dette skal i følge MSNBC ha andre årsaker.

Microsoft er orientert om ME-feilen, og har også bekreftet den offisielt. Men foreløpig har de ingen løsning på det. Derimot har de i sin offentlige database over kjente problemer i Windows (Knowledge base) en forklaring på et lignende problem som knytter seg til filen ATMUNDI.SYS.

Dette problemet gjelder både 98 og ME, men skal ikke ha noen sammenheng med det spesielle ME-problemet som nå er avdekket.