Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PS2-TEST: Gran Turismo 3

GT3 A-Spec hylles over alle grenser, og er allerede verdens mest solgte tittel for Sonys spillkonsoll. Men lever spillet opp til forventningene?

Mange vil ha det til at Gran Turismo 3 er det beste bilspillet noensinne. Om ikke annet så er det i hvert fall det peneste. Og det lengste.

Man skal nemlig for all ikke tro at dette er et spill du bare vil kaste deg uti og ta et kjapt løp eller to før man finner på noe annet. Til det er GT3 alt for oppslukende.

Får svingt seg

De som har spilt Gran Turismo 2 vet hva det hele dreier seg om. Det er verken vill og halsbrekkende usannsynlig kjøring eller snarveier og skitne triks som gjelder her. Det som skal til for å vinne billøpene i GT3 er en meget kontrollert og bestemt kjørestil, som krever at du vet akkurat når du må bremse før svingen, når du skal gi gass, og når du skal svinge.

Behersker du svingene, er du så og si garantert seier. Men dette er ingen liten utfordring, da bilene oppførerer seg forskjellig, ingen baner er like, og du må faktorere inn alle de tekniske inngrepene og oppgraderingene du kan gjøre med kjerra di mellom løpene. Det er ikke til å stikke under en stol at GT3 er svært vanskelig å mestre, men så blir da også uttellingen desto større når du får satt deg godt inn i spillet.

Med til sammen over 80 billøp å konkurrere i, som hver kan være på alt fra 2 til 78 runder, har tålmodige spillere hundrevis av spilltimer i vente. Det er ikke så vanskelig å komme igang og vinne dine første biler, men etter hvert som garasjen din fylles opp av stadig råere kjøretøy skyter vanskelighetsgradene raskt i været.

Biler som tåler alt

Men selv om GT3 er et på alle måter gigantisk spill, er det litt skuffende å se at det du fremdeles kan kjøre rett inn i fjellvegger og andre biler uten å få så mye som en skramme på bilen. Mangel på et godt skadesystem er et ganske alvorlig problem for et spill som drister å beskrive seg selv som en simulator. Du kan til og med bumpe inn i de andre bilene i veibanen for å bremse mer effektivt å komme lettere gjennom svingene uten at det straffer seg.

(Ja, jeg vet at bilprodusentene som har lisensiert ut modellene sine mener det ville vært dårlig reklame å se bilene vraket. Det forandrer likevel ikke på saken – dette er og blir en svakhet)

GT3 er et definitivt må-ha spill for alle Playstation 2-eiere, og du vil nok se at selv etter noen måneder vil du ha glede av å komme tilbake til Gran Turismo for å mekke litt på bilene dine, eller utfordre en kamerat til et intenst race . Og hvis du virkelig har god tid, kan du jo prøve noen av de lengre Championship-løpene, som hver kan ta en hel dag å spille gjennom.

Men den lettsindige og halvgærne fartsfylte moroa du finner i Rumble Racing skal lete lenger etter her. I GT3 er det kontroll, presisjon, og tålmodighet som gjelder.

Stikkord: playstation_test, spilltester, testprodukt