Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Trekker ut pluggen på pirater

Det gikk greit å stenge Napster, men med usentraliserte Peer2Peer-nettverk er det verre. Både plateselskapene og filmbransjen går nå til nettilbyderne for å få bukt på piratkopieringen.

Piratfilm

Med Napster var det ikke vanskelig for opphavsrettseiere å vite hvor de skulle konsentrere sine rettslige fremstøt, da det fantes sentrale servere som administrerte filvekslingen. Men med havet av desentraliserte Peer2Peer-nettverk som følger i kjølvannet av Napster, er det mye vanskeligere å «ta noen».

Siden det ikke er noen Shawn Fanning i Gnutella-, iMesh, eller Bearshare-verdenen, går både plateselskaper og filmbransjen nå på jakt etter privatpersoner som bruker nettilgangen sin til å distribuere og kopiere musikk eller film. Filene ligger nemlig på enkeltbrukernes private harddisker, og den eneste måten å stanse kopieringen på er å koble maskinene fra Internett. Opphavsretteierne går derfor til nettaksess-tilbyderen (ISP), og forlanger at den eller de brukerne som er utpekt som aktive pirater blir frakoblet.

Gir etter for presset

I USA føler stadig flere ISP-er seg presset til å imøtekomme plate- og filmselskapenes krav, og trekker ut pluggen på de brukerne som plate- og filmbransjen peker ut, ifølge CNET News.

Dette er naturligvis ikke uproblematisk for nettilbyderne (eller brukerne, for den slags skyld), som risikerer at berørte kunder rett og slett bare finner seg en annen ISP som ikke er like streng.

Mange ISP-er velger å ikke danse etter underholdningsbransjens fløyte, og mener det vil være et brudd på kundenes rettigheter og ytringsfrihet å frarøve dem nettilgangen på denne måten.