Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gates begraver fotografiet

Bill Gates vil holde 11 millioner klassiske fotografier på is i sin nye bunker.

Albert Einstein
I et gammelt gruveområde utenfor allfarvei i Pennsylvania bygges nå det fremtidige hjemmet til Bettmann-arkivet, en samling av nærmere 11 millioner berømte og bevaringsverdige fotografier og negativer.

Og ikke bare skal det bygges et underjordisk «gravkammer» for det enorme arkivet. Det hele skal også nedkjøles til minus 20 grader Celsius, for å sikre det fotografiske materialet en levetid på mellom 500 og 1000 år, skriver Wired News. Fuktigheten i luften skal holdes på 35 prosent.

Dette betyr at Gates’ ikke ubeskjedne fotoalbum får langt bedre behandling enn for eksempel bildekolleksjonen ved Museum of Modern Arts i New York, som lagres ved ca. 15 grader og 40 prosent luftfuktighet.

Det nye Bettmann-arkivet skal etter planen åpne i 2002. Enkelte er rimelig nok skeptiske til arkivets nye geografiske beliggenhet i den avsidesliggende delen av Pennsylvania, som ikke akkurat er som sentral og lett tilgjengelig å regne.

Bettmann Archive ble kjøpt av Bill Gates’ fotodigitaliseringsfirma Corbis i 1995.