Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lettere å skifte hardware med XP

Microsofts aktiveringssystem i Windows XP skaper vansker om du vil oppgradere PC’en. Nå har de lyttet til kritikken.

Windows XP
I Windows XP og Office XP ligger det en rutine som registrerer hva slags maskin du har, og hva slags periferiprodukter den innholder. Når programvaren er aktivert for det antallet maskiner du har betalt lisens for, får du rett og slett ikke installert den på flere maskiner.

Kan ikke oppgradere

Dette skal ha skapt problemer for folk som til stadighet skifter ut lydkort, hovedkort, prosessor etc. – slik mange av oss gjør. Når det nye utstyret er på plass i boksen, nekter Windows XP å fungere. Operativsystemet tror rett og slett at det dreier seg om en ny maskin.

Kan ikke oppgradere

Beatestesterne av Windows XP har gjort Microsoft oppmerksom på dette, og nå kommer det klare signaler fra Redmond om at de endrer kurs.

Microsofts direktør for Windows-familien, Shawn Sanford, sier i et intervju med news.com at selskapet vil endre koden, slik at brukerne får anledning til å endre maskinen sin et visst antall ganger.

Kan endre i 60 dager

Hvor mange ganger, er ikke klart. Men i følge Sanford jobber Microsoft med en modell der man kan endre maskinen et bestemt antall ganger innenfor en periode på 40 eller 60 dager. Når denne perioden er over, må man kjøpe ny lisens om man vil skifte ut lydkortet sitt.

Lite smart

Så spørs det om brukerne synes dette er noen stor forbedring. Microsofts kritikere mener selskapet burde lisensiere programmene sine til mennesker, ikke maskiner.

Andre, som tyske tecchannel.de, mener at aktiveringssystemet ikke hindrer det de kaller normal oppgradering av PC’en. De emener at aktiveringssystemet (WPA – Windows Product Activation) er såpass lite smart at det verken utgjør en trussel privatlivets fred eller fleksibiliteten i forhold til maskinvare.