Annonse


PS2-TEST: MTV Music Generator 2

Selv om Codemasters velger å kalle dette et spill, så er nok «musikkprogram» en mer passende betegnelse. Hele poenget med dette produktet er at du skal sitte i sofaen din og snekre sammen musikkstykker på skjermen. Det fungerer bare sånn halvveis bra.

MTV Music Generator 2 (heretter MG2) baserer seg på samme prinsipp som så mange andre slike programmer, hvor du rett og slett velger de loopene og lydene du vil bruke som byggesteiner, og plasserer de utover musikkstykket ditt. Ikke så rent ulikt eJay-serien, med andre ord.

Et par forskjeller fra sine artsfrender er umiddelbart merkbare i MG2, og begge har å gjøre med måten arbeidsområdet er organisert på.

For det først er orienteringen vertikal, det vil si at låten scroller nedover under avspilling. Dette kan forsåvidt minne litt om måten gamle tracker-programmer fungerer, men vil likevel fremstå som ganske uvant for de som har jobbet med andre moderne musikkprogrammer, hvor hovedorienteringen bestandig er horisontalt fra venstre til høyre. Dette er i bunn og grunn en kosmetisk greie, men jeg hadde personlig foretrukket at MG2 fulgte resten av musikkverdenen her.

Annonse


De forskjellige sporene og lydene er kategorisert etter hva slags type musikalske byggestener det faktisk dreier seg om. Det vil si at du har definerte egne plasser på skjermen for bass, trommer, vokal, melodi, og effekter. Fargekoding for de forskjellige gjør det hele relativt oversiktlig og greit. Selve utseendet på programmet har du også en viss kontroll over, ved å velge blant en rekke forskjellige «skins».

Variert lyd

Til din disposisjon står omlag ti tusen forskjellige looper og sampler, spredt over stilartene Breakbeat, pop, r&b, house, trance, indie/college, rock, og garage. Her finner du mye brukbart og endel mindre anvendelig materiale du kan forsøke å sette sammen. Det er absolutt ikke alt som harmoniserer like godt. Playstation 2 har 48 kanaler lyd, som burde holde til selv de mest varierte og lydtunge komposisjoner.

Er du ikke fornøyd med de forhåndsdefinerte loopene, kan du selv bruke den fleksible riff-editoren, hvor loopene kan forandres og omarrangeres til det ugjenkjennelige. I tillegg har du et grunnleggende utvalg av effekter til din rådighet, som en kreativ sjel kan bruke til å krydre og forvrenge lydbildet. MG2 er også utstyrt med en video-bit, som strengt tatt ikke har noen som helst nytte annet enn å generere farger og dansende former når du spiller av musikken du har laget.

USB-sampleren til PS2 er ikke så lett å få tak i

Tungvint

PS2-kontrolleren er absolutt ikke beregnet på å styre applikasjoner av denne typen, noe som blir tydeliggjort etter bare et par minutters fikling med MG2. Selv om mulighetene i programmet i utgangspunktet gir rom for tonnevis av kreativitet, blir man så inderlig demotivert av hvor tungvint det egentlig er å bevege pekeren rundt på skjermen – til tross for en ganske fiffig «magnetisk» peker, som automatisk finner frem til nærmeste knapp eller funksjon.

Tilgangen på lyder gjør også at du etter hvert vil møte veggen. Selv med alt som følger med, vil du til slutt ønske deg muligheten for å kunne komme med egne originale bidrag. MG2 har faktisk funksjonalitet for å ta opp lyd, via en spesiell USB-sampler, som du må kjøpe i tillegg. Men denne er naturligvis ikke tilgjengelig her i Norge, og det vites heller ikke hvor mye den eventuelt vil komme til å koste.

Hovedproblemet er likevel at man blir sittende igjen med følelsen av at man hadde hatt langt mer glede av MG2 som et program på PC-en, med enkel mulighet for å importere nye lyder, brenne ut musikken på CD, og ikke minst nyttiggjøre seg av mus og tastatur.

PS2 er og blir en spillplattform, til tross Sonys planer om å engang gjøre maskinen til en slags PC for stua. MTV Music Generator 2 gjør lite for å forandre på situasjonen.

Slik ser hovedbildet ut i MTV Music Generator 2, med standard skin.
Du har flere forskjellige effekter å leke deg med.